Банов нарече Елена Йончева контрабандистка на сведения и я сравни с Цола Драгойчева

Според културния министър Ангелов е мръсник, бандит, келеш и саботьор. Скандала 'Ало, Банов съм' той определи като гадна, нагла манипулация

OFFNews 01 февруари 2019 в 15:26 7611 7

Снимка Румен Добрев/„Площад Славейков“

Министърът на културата Боил Банов сравни Елена Йончева (БСП) с Цола Драгойчева и я нарече "контрабандистка на сведения" в интервю за bTV тази сутрин. Бившия си служител Ангел Ангелов Банов обвини в нагло и неадекватно държание. 

"Тази контрабандистка на сведения Цола Драгойчева, извинявайте - Елена Йончева, как изпусна да влезе при вас" - обърна се министър Банов към тв водещия.

Защо сравнява Йончева с Драгойчева той не поясни, а биографията на първата българска жена министър е достатъчно богата - и извън активното ѝ участие в ликвидирането на Никола Петков и Трайчо Костов - за да си позволим да правим предположения.

Бившият служител на културното министерство Ангел Ангелов - за когото Банов твърди, че е направил записа за "Ларгото", в който се чува министърът да предлага на инвеститор процедурни хватки, за да не плати 700 хил. лева неустойка за забавяне - не общувал с Банов директно. След като бил уволнен, започнал да заплашва индиректно, чрез други хора.

"При мен не е идвал директно. Когато работеше с мен, не се държеше адекватно, но не е заплашвал. Претендирал е за едно и за друго, но, в крайна сметка, това е работа. Заплахите почнаха след това - когато беше уволнен, през хора директни заплахи: ще те размаже, той те е записвал, ще те съсипе. И това в продължение на 3, 4 години", каза Банов.

В Министерството на културата Ангелов е директор на дирекция "Програми и проекти" до отстраняването си през 2016 г.

"Преди да бъде уволнен, просто се е държал нагло, непочтително на моменти. Отстоявал е странни позиции. В известна степен затова беше и уволнен. След наслагване на събития, неща, факти беше изваден от министерството. Вежди Рашидов го направи."

На усъмнилия се водещ, че министърът може да "държи" с нещо Ангелов Банов отговори: "Господин Хекимян, за мен излезе какво ли не, но аз не съм помияр".

Според Банов зад записа стои "малка организирана престъпна група, а може би не малка".

Относно автентичността му той коментира:

"Моят глас е на записа. Не мога да бъда категоричен за репликите. Считам, че записът е манипулиран, твърдо съм убеден, че са ми правили многократно записи, експертизите на прокуратурата ще докажат - заяви Банов и вметна, че Ангелов е работил три години в разузнаването. - Няма да коментирам нещо, което твърдя, че е манипулирано и че съм вкаран в капан. Защитавал съм държавния интерес от началото до края не само в този проект, а в цялата си работа. Защитавал съм само и единствено държавния интерес и това го знаят всички, които работят с Министерство на културата".

Той заяви още, че защитеният свидетел, който Йончева твърди, че има, е същият Ангелов.

"Вчера се появи запис на Елена Йончева с техния свидетел по случая. Това е същият, това е Ангел Ангелов. Вчера достигнаха в манипулациите си отвратително ниво - заяви Банов. - Този човек - Ангел Ангелов - рекетьорът с неговия Иво Костов, с когото отвън рекетират, пукат гуми, плашат, заплашват през трети лица, събират записи, компилират ги, унижават хората, мачкат, е същият човек е зад кадъра. Тайният свидетел на Елена Йончева е Ангел Ангелов. За всички, които го познаваме, е ясно. Тук грозотата им тотално изскочи, защото каква е целта ѝ? Целта е в обществото да се насади, че, видите ли, има един качествен, сериозен служител, който записва, а има още един отвътре, който ще бъде свидетел. Това е отвратителна, гнусна манипулация. Тук минаха всякакво ниво."

Министърът нарече бившия служител на МК "мръсник", "бандит", "келеш" и "саботьор", а случилото се - "гадна, нагла манипулация".

"Аз съм сигурен, че Елена Йончева го знае и в момента тя заблуждава цялото общество, тя заблуждава и органите на реда. Не съм юрист, но ще проверя - тъй или иначе ме викат в прокуратурата, дали това не е под някаква форма наказуемо. Защото да вкарваш в заблуда цялото общество, да вкарваш в заблуда органите на реда, знаейки, че ги вкарваш, вероятно е наказуемо, а че е неморално, е категорично. Тя представя това лице като друго лице, за да създаде и насади усещането, че хората са застанали, администрацията се е вдигнала. А този престъпник е същото лице", избухна той.

"Когато хора на нивото на Йончева приемат това като игра и направят такава манипулация, тогава е страшно. Когато хора във властта и уважавани хора приемат, правят и реализират такава манипулация. Такива хора ако дойдат в управлението, тук не трябва никой да си говори, защото може да бъде записан. Не трябва никой да казва нищо и всички трябва да сме дълбоко притеснени, че някъде нещо ще ни се случи, че могат да ни изманипулират и рекетират. Когато живееш в страх, не можеш да работиш, не живееш нормално", посочи министърът.

Аз не живея в страх - увери Банов.

"Да ви изглеждам уплашен - попита той. - Много трудно се плаша. Не живея в страх - това, че някакъв келеш, келеш седи и твърди и през разни хора идва при мен и казва: "Аз ще те съсипя.", "Аз имам твои записи.", "Аз на тебе ще ти видя сметката."... Ми виж ми я, бе! Ми виж ми я, да видим!". В никакъв страх не живея.

Ако беше дошъл при мен да ме заплаши, както идва при колегата, аз съм длъжен да направя нещо друго, но съм администратор. Той може би затова не идва при мене - че го е страх... така, виждате, експанзивен съм. Но съм длъжен да подам сигнал до органите, ако имам данни, които мога да докажа. Ако имам данни, които не мога да докажа или инсинуация, или искам някого да съсипя, правя ей тази простотия, която правя те", каза още министърът.

Относно исканата му оставка Банов разказа, че разговарял с министър-председателя Бойко Борисов. „Разговаряхме, обясних му ситуацията, каза: "Върви, работи, действай, като излезе проверката, разсъждаваме“.

Извън всички обвинения към Ангел Ангелов - който ги отрича в писмо - Банов заяви, че "той е качествен експерт", който "си разбира от програми, проекти".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

6

Новак

01.02 2019 в 21:30

Както се казва - “по-добре да мълчиш и хората да си мислят, че си глупав отколкото да проговориш и всички да се убедят в това “. Този пич тотално изпростя. Но това си е нормално за Герберастията. Това им е нивото.

8931

3

AnderXale

01.02 2019 в 15:59

Този само за това интервю трябва да си подаде оставката. Не мога да си представя, че един министър на културата, може да си позволява такива изразни форми. Но явно в България всичко може.

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

01.02 2019 в 15:52

И що ли министъркинин Банов не си признай и как САМ СА СЪДИ..
Щото той е ПРИНЦИПАЛ на РЕСТАВРИРАНЕ ЕАД. Дето е в консорциума за Ларгото..
Щото САМ СЕ СЪДИ за лош ремонт... За 750 хил. лв.
Ама не се е натискал много, много пред съда.. Да му турне присъда.
Явно оперираното му чувство за вина муй попречило..

6145

1

kokoten

01.02 2019 в 15:39

Леко бе,пич...ти обясни първо какви си ги къдрил 4 години...и остави Еленка,тя нито те обижда,нитоте сравнява с нещо,просто те показва какъв си шуштер,едни пари като хората не можеш да си изкрънкаш ....4 години се спотайваш като мишок,а сега орева орталъка....седи си на г*за и чакай да мине тупурдията....Жалко,че такива лайна като тебе са ни управници(за културата да не говорим).