Банката за развитие призна, че е имала интерес към сделката с ЧЕЗ

Мавродиев обаче е категоричен, че до финансиране не се е стигнало

ОFFNews 01 март 2018 в 16:24 6765 5

Българската банка за развитие (ББР) призна, че е имала интерес към сделката за ЧЕЗ - става дума за отговор на писмо, изпратено от "Инерком" рефинансиране на заема на електроразпределителното дружество. От банката отговорили, че имат интерес, но до финансиране не се е стигнало. 

Това стана ясно по време на съвместното заседание на парламентарните комисии по енергетика и за контрол на службите за сигурност във връзка с продажбата на ЧЕЗ. 

Главният изпълнителен директор на Българска банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев обясни, че е получил от фирмата на Гинка Върбакова "Инерком България" молба за разглеждане на възможността за рефинансиране на заема на ЧЕЗ. На него ББР са отговорили, че имат готовност, но този отговор не е ангажимент, защото има много проверки, които трябва да бъдат извършени. По думите на Мавродиев след отговора на ББР нищо не е последвало и банката не е поемала ангажименти за финансиране на сделката.

"Това е банкова практика, не е правнообвързващ ангажимент. За мен е потресаваща тази манипулация, която извършва бордът на ЧЕЗ и така заблуждава и чешкия премиер", каза той.

"Значи това е все едно да питат една банка дали дават кредити и тя да отговори - да, даваме", обобщи обяснението на ББР председателят на енергийната комисия Делян Добрев. 

Мавродиев подчерта, че "Инерком" може да имат истински банкови гаранции от други банки, но ББР не е сред тях. 

Той подчерта, че е дошъл на днешното заседание "от уважение към парламента", а не по задължение. Обърна се и към БСП с думите: "Някои депутати казаха, че Българската банка за развитие е излъгала и се надявам, че след тази комисия те ще ревизират тона".

Мавродиев каза още, че премиерът Бойко Борисов не стои зад банката, както твърдят социалистите. "Направи се и спекулация, че премиерът Борисов стои зад банката. Нито веднъж премиерът Бойко Борисов или министърът на финансите Владислав Горанов не са влияли по никакъв начин на банката за нито една нейна сделка", обясни той.

"Не само по воля, по задължение сте тука. В закона се казва, че дейността на банката се съобразява с политиката на правителството. Затова сте тука. И не е вярно, че не трябва да информирате принципала за дейността си", отговори на твърденията на Мавродиев лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Тя посъветва Мавродиев да иде в секретното деловодство на парламента, "където има един хвърчащ лист, предоставен от премиера Бойко Борисов и да видите какво пише там за вашата банка".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15414

5

Hihi1981

02.03 2018 в 10:44

Защо ли този г-н не изглежда толкова убедителен за това което ни обяснява???

11464

3

Sin

01.03 2018 в 17:28

Този сам не си вярва, обаче заповедта е твърда - нито дума на признание. Като тъп комунист.
Това откъде накъде тази банка, която е създадена със съвсем друга цел, ще финансира някаква далавера, разбира се няма кой да постави. И защо ББ не е знаел за този интерес ? Уж. Ама и ние сме едни верващи ... Вместо да го обесим на първия стълб, ще го слушаме и ще спорим с един чист тъпанар.