Балотаж ли? Кърджали има кмет от раз. Същият за 5-и път развя байрака

Всички 7 общини в областта отново са на ДПС

Вилдан Байрямова 28 октомври 2019 в 03:56 4789 0

Снимка Вилдан Байрямова

Хасан Азис, старият кмет на Кърджали с 4 мандата зад гърба си, е и новият кмет на Кърджали. Интригата „на кантар е, балотаж ще има“ не се състоя така, както се надяваха в други партийни щабове в родопския град. Както и другата – че ДПС губи абсолютното си мнозинство в Общинския съвет и че оттук нататък ще стане напечено.

Още на първия тур Азис прибра 53,5% от гласовете, сочат данните от паралелното преброяване на 100%, направено от Галъп интернешънъл.

Така след 16 години на поста, разкъсван между ролите си на градоначалник на община Кърджали и на заместник на Мустафа Карадайъ на върха на ДПС, той получи шанса още 4 години да иска прошка /или вече може би не/ за планините от неизпълнени обещания. И да говори за „заедност и толерантност, върху които ще надграждаме доверието на гражданите“.

Но това са абстрактни понятия, хората искат прости и практични неща в този град, кога най-после ще ги има, попита OFFNews. Отговорът беше „Заедност и толерантност, ще надграждаме, продължаваме напред“.

Пак по данните на Галъп от 100-процентовата извадка Никола Чанев от ГЕРБ, настоящ областен управител, печели 29,1%. Милко Багдасаров от БСП - 11, 5%. Общият брой на отишлите до урните е 31 134 души. Избирателната активност е била 48,5%.

Веднага след финала на изборния ден пред партийните централи в града започнаха да се стичат активисти. Беше пусто обаче пред и в щабовете на ДОСТ и БСП. В офиса на Местан липсваше Местан, а и кандидатът за кмет на Кърджали Мехмед Ходжа, пък тримата налични вътре не знаеха кога и дали изобщо ще се появят.

В клуб „Червеното“ кандидат-кметът и областен лидер на социалистите Милко Багдасаров не сваляше неизменната си усмивка, и беше убеден, че отива на балотаж /с 11, 3% при извадката от 85% според Галъп интернешънъл към онзи момент/.

Хаос и мъгла в бюлетините за съветниците

Паралелното преброяване, което представителите на отделните политически сили в секционните избирателни комисии задължително докладват в централите, зацикли като никога. Навсякъде се оплакваха, че бюлетините за общински съветници са тежък препъни-камък – гласувалите отмятали преференции, но пропускали номера на съответната партия вляво. Прогнозите сочат, че именно това ще доведе до рекордния брой на недействителните бюлетини, тъй като съотношението им с редовните е 50:50. А така е трудно да се предвидят и конфигурациите в местните парламенти изобщо в региона.

А и преференциите се оказаха остър фактор за напреженията между кандидатите от всички възможни листи не само по време на кампанията, но и в изборния ден. Щом в неделята на вота състезатели за място в местния парламент атакуваха избирателите във Фейсбук и със съобщения по телефоните, явно мачът за тях е бил на живот и смърт.

Не така стоеше дебютът на Александър Ставрев в битността му на председател на ОИК в Кърджали. Младият адвокат и собственик на агенция за недвижими имоти очевидно не беше влязъл в роля и в редките си изгрявания пред журналистите той не щя да обяви конкретни данни и не скри раздразнението си. Но не пропусна да подчертае, че слиза от горния етаж на сградата до тях с куция си крак и със същия да се отдалечи от нахалните им въпроси.

В 23 ч. откъм местната централа на ДПС изригнаха мощни скандирания за победата, стълпотворението ликуваше, старият нов кмет потъваше в прегръдките и потупванията на десетките радостни люде. Само след минути шествието за шоу №5 /което се повтаря за 5-и път през 4 години в центъра на Кърджали/ бе строено, оркестърът от часове готов да засвири и байраците се раздиплиха нависоко. Манифестацията пое към площад „Освобождение“ пред сградата на НАП.

„На тези избори показахме, че работим за победа, а не за балотаж. Продължаваме да реализираме мечтите на кърджалийци, продължаваме да надграждаме. През последните 16 години получаваме подкрепата на гражданите и това ни дава най-голямата сила да продължим напред“, възторгна се Хасан Азис, покатерен на нещо, за да бъде по-нависоко и да се вижда от симпатизантите пред щаба.

И после под звуците на кларинети и тъпани поведе „хорото на заедността и толерантността“, развял байрака на ДПС, по-късно заменен с българския национален. След игрите на площада последва дълго автомобилно шествие с шумни клаксони, вувузели и викове из целия град. Азис, разбира се, беше в пилотната лимузина, развял победния трикольор.

7 от 7

Това означава 7 общини в Кърджалийска област – 7 кметове от ДПС и повелята е на почетния лидер Ахмед Доган още от времето преди да се оттегли в Сарая. Така стана отново – в 7-те общини пак тези кандидати отбелязаха безапелационни постижения.

По неокончателни данни Джебел вдигна летвата с над 60% подкрепа за доскорошния евродепутат от групата на АЛДЕ Неджми Али. Той наследява стола на почти неизменния Бахри Юмер, бивш областен водач на ДПС, последвал прокудения от партийния връх Лютви Местан в устрема му да създаде алтернативната етническа формация ДОСТ.

Момчилград има нова кметица – Илкнур Кязим, избрана с 82% от гласовете. Шинаси Сюлейман повтаря мандата си в Кирково, край пътя за Гърция през Маказа, с над 65%. С над 70% досегашният кмет на община Черноочене Айдън Осман започва 6-ия си мандат, но това е спад за него, печелил е с над 90 на сто. Крумовград ще продължи с кметицата си Себихан Мехмед, спечелила с 81% своя 5-и мандат. От първи опит областният лидер на ДПС Изет Шабан се добра до кметския пост в Ардино, след като Доган го посочи за най-подходящия състезател след предишния кмет Ресми Мурад, управлявал 3 мандата.

И един обвиняем

Бивш кмет на Момчилград /1999-2003/, бивш втори секретар в посолството ни в Русия, веднъж кандидат за президент /2011 г. от национално движение „Единство“ с подкрепата на 6 изселнически организации в Турция/ и веднъж мераклия за вице на Николай Банев /2016/. Това е Сали Шабан, още по-бивш фактор в ЦК на ДКМС. А последно- кандидат за кмет на Момчилград, издигнат от партия ДОСТ.

Денят за размисъл беше катастрофален за него в буквалния смисъл – той изгуби контрол над волана рано сутринта на най-оживения бул. „Беломорски“ и блъсна пешеходец, който е със счупен крак. Следобедно заседание на ЦИК в изборния ден даде разрешение за привличането на Сали Шабан като обвиняем по досъдебно производство по преписка № 20974/2019 г. по описа на Софийска градска прокуратура. Решението е по повод искане на главния прокурор.

А в партийния сайт се появи декларация, която "осъжда остро гнусната лъжа, която ДПС разпространява във връзка с кандидата на партия ДОСТ". Според текста емисари на ДПС обикаляли от къща на къща и лъжели избирателите, че  Сали Шабан се е отказал от предизборната надпревара. И даже пуснали слух, че е починал при инцидента.

Нито една от жалбите за нарушения, внесени в ОИК, не получи строга санкция. Градът на двата бряга на Арда избра - ще се види какво пак.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови