България ще помогне на Молдова с пренос на природен газ и с ток

OFFNews 27 октомври 2022 в 21:19 1332 1

Румен Радев и Мая Санду

Снимка president.bg

Румен Радев и Мая Санду

България и Молдова са изправени пред сериозни изпитания не само за сигурността, но и за икономиките и социалните си системи заради прекъснатите вериги на доставки и повишените цени на енергоносителите и растящата инфлация - вследствие на войната на Русия срещу Украйна. Можем да противостоим успешно на тези предизвикателства само ако сме солидарни и работим заедно.

Това заяви държавният глава Румен Радев в съвместна пресконференция заедно с президента на Молдова Мая Санду в Кишинев, където е на посещение.

В присъствието на двамата президенти беше подписан договор за достъп и транспорт на природен газ чрез газопреносната система на „Булгартрансгаз“ между газопреносните оператори на България и Молдова.

„С подписването на споразумението България протяга ръка към Република Молдова и нейния народ в трудно положение, което е проява на солидарност и общ подход към кризите“, заяви Румен Радев.

Президентът посочи, че България е постигнала значително ниво на диверсификация основно чрез изграждането на междусистемни газови връзки със съседните си държави, включително с Румъния, и чрез дялово участие в терминали за втечнен газ. Благодарение на подписания днес договор се дават възможности за пренос на газ от Юг на Север в голям обем, така че Молдова да получи достъп до терминалите за втечнен газ в Гърция и Турция чрез търгове, а България да гарантира преноса.

Заради войната в Украйна Молдова изпитва най-тежката енергийна криза от обявяването на независимостта си, заяви Мая Санду. Тя отбеляза, че с подписването на договора днес Молдова може да диверсифицира източниците си на газ, което спомага страната да е по-устойчива.

По време на срещата двамата президенти обсъдиха и възможностите България да сътрудничи на Молдова за задействането на механизма за макрофинансова помощ на ЕС по отношение на снабдяването с електричество. България вече съдейства на Северна Македония по този модел и ЕК одобри 80 млн. евро за доставка на електрическа енергия, които България има готовност да осигури, заяви Румен Радев.

България силно подкрепя европейската перспектива на Молдова и е готова да сътрудничи и да помага в процеса на европейска интеграция, отбеляза Румен Радев. Той допълни, че страната ни е готова да сподели опита си по трудния път на членството и реализирането на дълбоки реформи.

„България е и неразделна част от общата европейска подкрепа на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Молдова“, заяви още Румен Радев.

„Изразявам радост да ви приветствам днес в столицата на една държава-кандидат за член в ЕС“, каза от своя страна Мая Санду и благодари на Румен Радев за изразената увереност, че Молдова може да изпълни всички стъпки по пътя на европейската си интеграция.

Двамата президенти акцентираха върху развитието на сътрудничеството в областта на образованието, науката и културата.

„Важен елемент за нашите двустранни отношения е българската общност в Молдова“, посочи Румен Радев. Той заяви, че българската страна цени високо създадените условия за увеличаване на часовете на български език в училищата в Молдова и усилията за съхраняване на националната, култура и езикова идентичност на тази общност.

„Обнадежден съм от днешните ни разговори, че ще продължим да работим усилено и да намерим работещо, устойчиво и удовлетворяващо за всички страни решение за статута на Тараклийския държавен университет като културно-образователен и духовен център на българската общност, като важен елемент за задълбочаване на приятелството между нашите страни и народи“, заяви Румен Радев. Той посочи, че България оказва финансова и методическа помощ на университета, за да може той да предлага перспективни специалности и младите хора, които го завършват, да намират реализация и да допринасят за социално-икономическото развитие на Молдова по най-добрия начин.

Мая Санду посочи, че молдовската страна полага усилия за повишаването на стандартите на обучение в университета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови