"България се превръща в новия "болен човек" на Европа"

Шеф на ВКС няма, защото нямаше политическа сделка, заяви правосъдният министър Христо Иванов

OFFNews 26 септември 2014 в 09:24 6266 6

Христо Иванов
Христо Иванов

"Януарският доклад е възможно да бъде първата стъпка за отделянето на България от Румъния. Намираме се в дълбока криза на институционалността и държавността. Много хора от съдебната система не разбират това, че България се превръща в новия "болен човек" на Европа." Това заяви правосъдният министър в служебното правителство Христо Иванов в интервю за БНР днес.

"Страната не се намира просто в риск от банкова криза, страната не се намира просто в предизборна ситуация, страната не се намира просто в една ситуация, в която има сериозен риск България да бъде отделена от Румъния и да остане сама под прожекторите на CVM (Cooperation and Verification Mechanism/Механизъм за сътрудничество и проверка, бел. ред.). Всичките тези проблеми, които имаме, са резултат на това, че ние имаме дълбока криза на държавността и на институционалния ред на тази страна. Фундаментална част от тази криза е съдебната система. Твърде много хора в съдебната система не си дават сметка, че България се превръща в новия болен човек на Европа, в слабото звено, в един свят, който става все по-пълен с много сериозни рискове и ако ние много бързо не започнем адекватно да реагираме на така поставената ни задача - да стегнем институционалния ред, страната ни ще изпадне още надолу в ранга на европейските страни членки", допълни той. 

Той обясни, че отпадането на България от съвместния монигоринг с Румъния, може да се дължи и на липсата на избор на шеф на ВКС, защото това е знак за липсата на ясен знак за реформи. 

Иванов коментира и проваления избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС).

"Процедурата показа, че дори когато има избор, избор не се прави, ако няма политическа сделка. Това е формулата, която ние видяхме и преди няколко месеца с главния съдебен инспектор", заяви Христо Иванов.

Вчера нито една от двете кандидатки за поста Таня Райковска и Павлина Панова не успяха да съберат  необходимите 17 гласа "за".

"Понеже в момента сме в едно междувластие, което е доста по-сложно от обичайните ситуации между изборите, тъй като очевидно политическото и икономическо струпване, което се случва към момента предопределя десетилетия напред политикономията на България, няма политическо решение как да бъде изиграна картата с председателя на ВКС, поради което не се състоя и мнозинство", обясни министър Иванов. 

Той отказа да коментира между кои сили е трябвало да има сделка за избора, но обясни, че "ВСС е много чувствителен към надмощията в политическата система". 

"Съдийската общност трябва доста добре да си направи изводите от това, което се случи. Простото наличие на двама прилични кандидати, каквито ние имахме, не е достатъчно. Съдебна власт не се дава. Това, че тя е записана в конституцията не е достатъчно, за да има независима съдебна система. Някой трябва да я вземе и да я поиска и да я упражнява като независима", каза Иванов и допълни, че в системата има "поразителни" случаи на зависимост. Именно това е причината подобни решения, като изборът на председател на ВКС, да се взимат не от гилдията, а от политиците.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!