Quantcast

"България се превръща в новия "болен човек" на Европа"

Шеф на ВКС няма, защото нямаше политическа сделка, заяви правосъдният министър Христо Иванов

OFFNews Последна промяна на 26 септември 2014 в 09:24 5736 6

Христо Иванов
Христо Иванов

"Януарският доклад е възможно да бъде първата стъпка за отделянето на България от Румъния. Намираме се в дълбока криза на институционалността и държавността. Много хора от съдебната система не разбират това, че България се превръща в новия "болен човек" на Европа." Това заяви правосъдният министър в служебното правителство Христо Иванов в интервю за БНР днес.

"Страната не се намира просто в риск от банкова криза, страната не се намира просто в предизборна ситуация, страната не се намира просто в една ситуация, в която има сериозен риск България да бъде отделена от Румъния и да остане сама под прожекторите на CVM (Cooperation and Verification Mechanism/Механизъм за сътрудничество и проверка, бел. ред.). Всичките тези проблеми, които имаме, са резултат на това, че ние имаме дълбока криза на държавността и на институционалния ред на тази страна. Фундаментална част от тази криза е съдебната система. Твърде много хора в съдебната система не си дават сметка, че България се превръща в новия болен човек на Европа, в слабото звено, в един свят, който става все по-пълен с много сериозни рискове и ако ние много бързо не започнем адекватно да реагираме на така поставената ни задача - да стегнем институционалния ред, страната ни ще изпадне още надолу в ранга на европейските страни членки", допълни той. 

Той обясни, че отпадането на България от съвместния монигоринг с Румъния, може да се дължи и на липсата на избор на шеф на ВКС, защото това е знак за липсата на ясен знак за реформи. 

Иванов коментира и проваления избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС).

"Процедурата показа, че дори когато има избор, избор не се прави, ако няма политическа сделка. Това е формулата, която ние видяхме и преди няколко месеца с главния съдебен инспектор", заяви Христо Иванов.

Вчера нито една от двете кандидатки за поста Таня Райковска и Павлина Панова не успяха да съберат  необходимите 17 гласа "за".

"Понеже в момента сме в едно междувластие, което е доста по-сложно от обичайните ситуации между изборите, тъй като очевидно политическото и икономическо струпване, което се случва към момента предопределя десетилетия напред политикономията на България, няма политическо решение как да бъде изиграна картата с председателя на ВКС, поради което не се състоя и мнозинство", обясни министър Иванов. 

Той отказа да коментира между кои сили е трябвало да има сделка за избора, но обясни, че "ВСС е много чувствителен към надмощията в политическата система". 

"Съдийската общност трябва доста добре да си направи изводите от това, което се случи. Простото наличие на двама прилични кандидати, каквито ние имахме, не е достатъчно. Съдебна власт не се дава. Това, че тя е записана в конституцията не е достатъчно, за да има независима съдебна система. Някой трябва да я вземе и да я поиска и да я упражнява като независима", каза Иванов и допълни, че в системата има "поразителни" случаи на зависимост. Именно това е причината подобни решения, като изборът на председател на ВКС, да се взимат не от гилдията, а от политиците.  

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.09 2014 в 13:24

АМИ ВЕДНАГА ЩЕ ОТГОВОРЯ:
1. ПЪРВО МНОГО МИЛИОНИ АМЕРИКАНЦИ ВЕДНАГА СА ИЗПИТАЛИ ВНЕЗАПНА СИМПАТИЯ КЪМ БЪЛГАРИЯ, САМО ЗАЩОТО ЗНАЯТ ЧМЕ САРА ПЕЙЛИН НЕ МОЖЕ ДА ЧЕТЕ ГЕОГРАФСКА КАРТА БЕЗ НАДПИСИ С ГОЛЕМИ БУКВИ КОЕ КЪДЕ Е...
2. ДОКАЗАТЕЛСТВО № 1 ЧЕ МАЖОРИТАРНИЯ ВОТ МОЖЕ ДА СЛОЖИ КУХА ЛЕЙКА, И ДА Я ЗАДЪРЖИ НА ВЛАСТ АКО НАСЕЛЕНИЕТО Е КУХО, КАКТО Е В АЛЯСКА КОЯТО Е СЪС СТАТУТ НА ЩАТ САМО ЗАЩОТО Е ОТДЕЛЕНА ОТ ОСТАНАЛАТА ТЕРИТОРИЯ, АМА СИ Е ЕДНО "ПУЕРТО РИКО НА СЕВЕР".
3. ГЛЕДАЙТЕ ХУБАВИЯ ФИЛМ "СМЯНА В ПЛАНА" И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ МНООГО НЕЩА ЗА ПОЛИТИКАТА И ЗА САРА.ПЪК МОЖЕ И ДА ВИ СЕ ИЗЯСНЯТ НЯКОИ НЕЩА И ЗА НАШ`ТЕ НЕЙНИ ПОДРАЖАТЕЛИ.

26.09 2014 в 12:49

СЕГА КРОТКО ЧАКАТ ПАК ДА ГИ ИЗБЕРЕМ !!
ПОСЛЕ ЩЕ "ПОЕМАТ ПОЛИТИЧЕСКАТА ОТГОВОРНОСТ" КАТО СТАНИШЕВ /КОЯТО НЕ РАЗБРАХ В КАКВО СЕ ИЗРАЗЯВА ОСВЕН , ЧЕ СИ БИ КАМШИКА В БРЮКСЕЛ / ИЛИ МОЖЕ БИ КАТО ХРИСТО БИСЕРОВ -ДА СЕ СКАТАЕ В МИША ДУПКА .
ПОЗОР

26.09 2014 в 12:43

Това са пълни глупости. Да не забравяме една хубава голяма вълна бежанци, която се е затичала към Европа. Докато сме в буферната зона никой няма интерес да ни игнорира. Хубаво е да натиснат управниците ни и да се реши кризата с банките, но за другото няма как да се случи.

26.09 2014 в 12:34

Заверата с/у банките в БГ с цел финансов колапс на БГ и идването на БГ спасителите е заложена още с протестите 2013 – окупации, вериги на университети, разходки, смешки, цял комплекс от мафиотски завери Галя и Ивчо прокопиеви, та до Рустем Плювню, Цона, Иветки ... и т.н. И м. февр14 стартира първи етап – Сигнал-донос с/у КТБ при Главпрокурора, подписан и от Христо Иванов, сега правосъден! Телевизия, камери... и ВКЛЮЧВАНЕ на Главпрокурора в заверата.... първо действие – блокаж на БНБ: ДАНС отнема допуска до класиф инфо на подуправителя Банков надзор Гунев, а Главпрокурора образува досъдебно пр-во – ВСИЧКО СТЪКМЕНО – БНБ е блокирана! http://www.legalworld.bg/37010.podupravitel-na-bnb-e-obvinen-v-prestyplenie-po-slujba-zaradi-ktb.html Заверата продължава своя ход – цепена на Главпрокурор от ТV на ТV как “лови бандюги в банките...
Началото 2014 заверата ФИНКОЛАПС на БГ (БАНКОВА ВАКАНЦИЯ и СРИВ)и ИДВАНЕ на БГСпасителите на власт дотиква до фаталния петък 13юни – ювелирна акция Главпрокурор и МВРПикчърс в КТБ – Телевизия, камери 3 патрулки, 1пол. джип, 1полицбус и 10-на полицая с х 2 пищака ... (ежечасно ТЪРЖЕСТВЕНО 13юни в ТVновини с тъпани и цугтромбони внушаваха “Полиция в КТБ” на БГпубликата да ИСТЕРЯСВА... на опашкиКТБ). ТАКА бе срутена КТБ, следв. седмица е ПИБ!.
Централно място в Заверата “КТБ” е БАНКОВАТА ПАНИКА петък 13ЮНИ
В резултат БАНКОВА ПАНИКА, изтеглен целия свръх ликвиден ресурс от 1.3 млрд лв. от КТБ, , последен 22юни тегли 59млн Искров Доклад/квестори в КТБ останал бързоликвиден 500 млн, вече изхарчен! Тъпунгерите тук да не дрънкат а да си изяснят разликата м/у КАПИТАЛ и КАПИТАЛОВА ДУПКА, и ПРИВЛЕЧЕН РЕСУРС и ликвиден ресурс!). Ликвидния ресурс на КТБ вече го няма – отиде в НЕбългарски банки, сега се харчи капиталовия ресурс – от 600 млн е спаднал вече на 200 млн, ОГРОМНИ ЩЕТИ! Всичко възможно, вкл. продажба на безценика кредити се ХАРЧИ!
Сега остава – оздравяване или фалит на КТБ – РЕЗУЛТАТ от заверата КТБ!
Иначе, днес, след и затваряне 20 юни КТБ и ЯКО ослушване и суетене на БНБ –
и при оздравяване и при фалит на КТБ данъкоплатците ще платят щетите, нанесени на КТБ с банковата паника и затваряне КТБ, Цв. Василев няма да се остави, това е явно....
Факт 1 – Цв. Василев НЕ е организирал банкова паника «КТБ» на 13 юни!
Факт 2 – Ив. Искров НЕ е организирал банкова паника «КТБ» на 13 юни
Факт 3 – С отнемане допуска на подуправителя БНБ от ДАНС, БНБ е блокирана!
ДРЪНКАНИЦИ данъкоплатците да не платят са шменти-капели …..
В БГ няма пари, в БНБ – също няма пари. Всичко останало от бай Тошо веч е окрадено/приватизирано. Последното продаде Боко –Булгартабак, дял ЕРП и т.н.
Остават само спестяванията на хората за КРАДЕНЕ!
А Цв. Василев че ще осъди БГ – НЯМА СЪМНЕНИЕ! Щетата КТБ е ОГРОМНА!
Отсега данъкоплатците да почват да рИват! И двата случая – оздравяване или фалит на КТБ п л а щ а т данъкоплатците – Да почват силно да рИват!

26.09 2014 в 12:07

Нешо не мога да ги разбера управляващите България. Предишните тъпо повтаряха, че няма проблеми (то им е написано в опорните точки. без тях не могат. собствено мнение и комунисти са несъвместими понятия). Тези пък викат има проблеми. И пак никой нищо не прави, а само обяснява.
Седнали са на една нива, подпрели са се на мотиките и си говорят: "Трябва да се прекопае тази нива". "Така е, трябва" и палят по една цигара...

26.09 2014 в 10:10

Толкова млад и за толкова малко време, толкоз хм, странни изказвания. Ами тя ситуацията в немалка част се дължи и на вас. Здрави да сте.