България се обяви против стоките с по-ниско качество за Източна Европа

OFFNews 06 март 2017 в 19:36 13815 6

България се включи в борбата срещу двойните стандарти за качеството на стоките в новите и старите членки на ЕС. 

Срещу двойните стандарти се обявиха още четири европейски държави, съобщи БНТ. 

Служебният министър на земеделието и храните Христо Бозуков обяви в Брюксел позицията на страната и предложи да се създаде европейски орган, който да следи за качеството на храните и за това то да е еднакво в Западна и Източна Европа. 

Германският министър на земеделието обаче се е противопоставил остро на предложението. Според него няма нужда да се натоварват европейските структури с още 700 чиновници, обясни Бозуков. Еврокомисарят за защита на потребителите се е изказал в защита на предложението. 

Тестове, проведени в Чехия и Словакия, показват, че съставът на стоките в новите и старите членки на ЕС е различен, като в новите използваните продукти са с по-беден състав и по-лошо качество в сравнение с тези, предлагани в западните страни.

Според резултатите колбас от една и съща марка съдържа различно количество мазнини и вода в зависимост от това дали е произведен за Западна, Централна или Източна Европа. В същото време обаче съдържанието на съставките старателно е описано от производителите.

Резултатът предизвика гнева на държавите от Вишеградската четворка. 

Представители на големи западни производители на храни коментират, че наистина може да има известни разлики в храните, но причината за това е да се съобразят с вкуса на потребителите в Източна Европа. 

Въпреки че стоките не може да са на 100% еднакви, за един и същи производител не може да има такава голяма разлика. Ще дам пример с бирата. Тя се прави с местна вода, коментира Богомил Николов от "Активни потребители".

Храните, които се внасят в България от Западна Европа, се подчиняват на европейското законодателство и отговорен за качеството им е основно производителят. 

От Българската агенция по безопасност на храните обясняват, че не са получавали сигнали и не са проверявали храните за разлики в качеството. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

6

El Commandante

06.03 2017 в 21:50

"Интересно защо толкова българи се натискат да живеят при вероломните капиталисти."

Сигурно за да ядат качествено шпека, и аз се чудя...

77927

4

El Commandante

06.03 2017 в 21:08

Нямаше ли нещо като БДС бе?