България отзовава за консултация посланика си в Беларус

Мая Младенова 08 октомври 2020 в 16:11 4180 1

Светлана Тихановская и Екатерина Захариева

Посланикът ни в Минск Георги Василев е връчил днес нота на МВнР на Беларус с решението на българското МВнР да го отзове за консултации. Това е съобщила министърът на външните работи Екатерина Захариева на Светлана Тихановская по време на срещата им на GLOBSEC конференцията в Братислава.

Право на всеки народ е да живее в свободна държава, е казала Захариева на Тихановская и е добавила, че в тежките моменти днес именно жени като Тихановская поведоха битката за демокрация. 

Ето какво написа Захариева във фейсбук профила си. 

"Държавите от ЕС трябва недвусмислено да подкрепят беларуския народ и да покажат солидарност с него. Ще продължавам да бъда тясно ангажирана със събията в Беларус и да следя как се развива ситуацията там.

Уведомих Светлана, че днес посланикът ни в Минск Георги Василев връчи нота на МВнР на Беларус с решението на българското МВнР да го отзове за консултации. Това е знак на солидарност с нашите партньори Полша и Литва, след като Беларус поиска от тях да намалят състава на мисиите на двете страни и те отзоваха посланиците си. Подобни решения взеха и други държави от ЕС. Призоваваме още веднъж властите в Минск за незабавно и безусловно освобождаване на всички политически затворници и всички задържани по време на мирните протести, за бързо и ефективно разследване на случаите на полицейско насилие и за започването на реален национален диалог с опозицията, с крайна цел организирането на нови, свободни и честни избори, в съответствие с демократичните изисквания на беларуския народ."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови