Тихановска: Ще продължим с години протестите в Беларус, ако се налага

Съветът на ЕС по външни работи не успя днес да постигне единодушие за налагане на санкции

OFFNews Последна промяна на 21 септември 2020 в 17:45 1842 1

Ще продължим с протестите в Беларус още месеци и дори години, ако се наложи. Това заяви днес водачът на беларуската опозиция Светлана Тихановска пред комисията на Европейския парламент по външни работи.

Повече няма да бъдем заложници на режима на Александър Лукашенко и няма да живеем в затвора, който ни устрои, добави тя. Тихановска призовава ЕС за санкции срещу отговорните за подмяната на резултатите от последните президентски избори в нейната страна и за насилието срещу последвалите протести. Тя настоя да се обмисли разследване на свързаните с престъпленията срещу човешките права.

Тихановска съобщи, че ще предостави списък на хора, отговорни за насилието срещу протестиращите и предложи срещу тях да бъдат приложени мерките на бъдещото европейско законодателство срещу нарушителите на човешките права. Според нея ЕС би следвало да пренасочи средствата, които осигурява за Беларус, така че да бъдат получавани не от държавни, а от обществени организации.

Тя настоя за нови избори с международни наблюдатели и за мирно предаване на властта. Всяка държава трябва да спазва самостоятелността на Беларус и всяка подкрепа за настоящия режим или намесата в бъдещи избори е неприемлива, добави Тихановска.

Съветът на ЕС по външни работи не успя днес да постигне единодушие за налагане на санкции срещу Беларус, съобщи върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.
Има ясна воля за налагането на санкции, въпросът ще бъде обсъден по-късно тази седмица от Европейския съвет, уточни той. Не признаваме легитимността на Александър Лукашенко след президентските избори, чиито резултати за нас са подправени. Подкрепяме искането за нови избори под наблюдението на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, добави Борел.

Нямаме скрит дневен ред, нито намерение да се месим във вътрешните работи на страната. Подкрепяме искането на хората сами да определят своя водач с честни и свободни избори. Подкрепяме самостоятелността и независимостта на Беларус, призоваваме партньорите на страната да не се наместват във вътрешните й работи, допълни върховният представител.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8135

1

Koilo

21.09 2020 в 20:17

Хванете се уточнете на какъв език ще транслитерирате името на тази жена. На руски е ТихановскаЯ, на беларуски е Циханоуская, но на нито един език не е Тихановска без Я накрая.