България одобри търговското споразумение с Канада

OFFNews Последна промяна на 25 октомври 2016 в 11:34 6569 8

България одобри търговското споразумение с Канада

Снимка БГНЕС, архив

Министерският съвет прие решение за одобряване и подписване на търговското споразумение ЕС-Канада. Одобрено е и Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада, съобщиха от правителствената пресслужба.

Правителството упълномощи постоянния представител на България към ЕС да подпише двата документа под условие на последваща ратификация и при условие на поет официален ангажимент от страна на правителството на Канада за отмяна на визовите изисквания за български граждани, желаещи да посетят държавата за целите на бизнес и туризъм, в срок, не по-късен от края на 2017 г.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение има за цел либерализирането и насърчаването на търговията със стоки и услуги, подобряване защитата на интелектуалната собственост и защитата на инвестициите. Включени са и разпоредби относно устойчивото развитие и енергийните ресурси.

Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада обхваща целия спектър от теми, формиращи дневния ред на отношенията. Различни дялове са посветени на сътрудничеството в сферите на сигурността, борбата с тероризма, международната търговия и инвестициите, устойчивото развитие, миграцията и управлението на границите, научните изследвания, иновациите и комуникационните технологии, културата, образованието и контактите между народите. Установяват се механизми за канализиране на политическия диалог и провеждане на консултации.

Подписването на споразумението забуксува, след като правителството на белгийската провинция Валония отказа да го одобри. Въпреки това канадският премиер Джъстин Трюдо обяви, че ще пътува за Брюксел за планираната среща на върха ЕС-Канада. Според председателя на Европейския парламент Мартин Шулц срещата трябва да бъде отменена, докато белгийското правителство се разбере с федералните региони. "Не вярвам, че ще постигнем решение тази седмица. Струва ми се прекалено трудно. Но нека все пак видим какво ще се случи днес на преговорите между федералното правителство на Белгия и местните власти на Валония", каза Шулц в интервю за радио „Дойчландфунк“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25765

8

Victimized

25.10 2016 в 16:32

300 страници с над 1000 анекса , съмнително е въобще дали има някой в парламента който реално го е чел цялото , какво остава да направят разбор, да отделят темите които засягат пряко България и да ги предадат прилежно смлени на гражданите , каквато всъщност им е работата.
Вместо това , Баце излиза и заявява, че лично спазарил отпадане на визите (нещо което всички други европейски държави имат като право заради членството в ЕС ) и после обвинява всеки който е против, че не иска българите да пътуват до Канада , даже Валонците лично най-много не го искат....

12329

7

Шопа

25.10 2016 в 16:12

Пе***си, не го чели, ама го подписват.
Продадоха се за 100 визи...
Гарантирано от знете кой

12450

6

Alicante

25.10 2016 в 15:58

Ужасно вредно за нас е това споразумение

63994

4

Red or Dead

25.10 2016 в 12:15

Соте,ще си четат скоро обвиненията, но дали пък гневът народен няма да им ги спести....що пък не......

63994

3

Red or Dead

25.10 2016 в 12:11

Народния съд иде....скоро...МНОГО....скоро...
Козяшките подлоги ще си платят с лихвите..

77928

1

El Commandante

25.10 2016 в 11:52

Ако Баце е разбрал и една десета от това,което подкрепя, аз ще се прекръстя тутакси на Бинали Йълдъръм Марешки.