България и Афганистан готвят споразумение за реадмисия

OFFNews Последна промяна на 01 декември 2016 в 18:10 3124 3

Премиерът Бойко Борисов е разговарял по телефона с ръководителя на изпълнителната власт на Ислямска република Афганистан д-р Абдула Абдула.

Двамата са обсъдили възможността за подписване на двустранно споразумение за реадмисия между България и Афганистан и са постигнали съгласие външните министри на двете страни да започнат активна работа по подготовката на документа. 

Заради размириците на 24 ноември бяха задържани 18 имигранти от центъра за настаняване в Харманли. След бунта стана ясно, че всички афганистанци от лагера в Харманли ще бъдат отведени във фургонно селище в Любимец, а в бежанския лагер ще останат само сирийски семейства. Над 200 мигранти се съгласиха да бъдат върнати в родината им. Вътрешният министър Румяна Бъчварова пък обяви с помощта на Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс" ще бъдат експулсирани общо 400 афганистанци. 

По време на разговора Борисов е подчертал ангажираността на България към възстановяването и развитието на Афганистан, но е изразил загриженост във връзка с нарастващия миграционен поток от страната, съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов благодарил за оказаното съдействие от афганистанска страна при подготовката на документите на афганистанските граждани с неуреден статут на територията на България, които са пожелали доброволно да бъдат върнати в родината си.

По време на разговора д-р Абдула е благодарил на министър-председателя Бойко Борисов и на България за дейността на българския контингент в Афганистан.