„България е оставена на ничия земя“

OFFNews 16 октомври 2015 в 19:06 2317 1

България е оставена на ничия земя. Нито е в Шенген, нито е извън Шенген. Нашите европейски партньори трябва да са наясно, че нещата не могат повече да продължават така.

Това заяви пред bTV вицепремиерът Меглена Кунева.

Нито можем да кажем, че ние ще организираме сами защитата на границите си, нито можем да кажем, че ще разчитаме на това, че сме част от Шенгенското пространство. България е външна граница на ЕС и като такава трябва да получи яснота от европейските си партньори дали и как ще участва в засилването на европейската гранична служба Фронтекс, подчерта Кунева.

Ако в предишни години Шенген можеше да бъде използван за допълнителен натиск за съдебната система, то сега отлагането застрашава сигурността на страната и ЕС и не облекчава защитата на правата на бежанците. Когато от България се иска и тя дава всичко на което е способна, усилията й трябва да бъдат оценени, останалото е просто лицемерие, коментира Кунева.

Кунева посочи, че е обсъдила със зам.-председателя на ВКБООН Кели Клемъндс инцидентът със застреляния край Средец нелегален имигрант.

Тя обясни, че не иска да коментира случая, преди да са излезли заключенията на МВР.

"Страната ни показва категорично желание да разследва, да излезе със своята експертиза, да каже точно какво се е случило и да се бори да се случи така, че да няма хора, които преминават границата не през указаните места, което е риск и за „Гранична полиция”, и за хората, които преминават нелегално българската граница", катеогрична е Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!