Кунева след стрелбата край границата: Трябва ни пълният инструментариум на Шенген

OFFNews 16 октомври 2015 в 14:53 3441 4

Кунева след стрелбата край границата: Трябва ни пълния инструментариум на Шенген

България има необходимост да ползва целия инструментариум на Шенген. Това е позицията на вицепремиера Меглена Кунева във връзка с инцидента край гр. Средец от снощи. 

Снощният инцидент на българо-турската граница показва още веднъж необходимостта от обща европейска политика за охрана на европейските граници, коментира Кунева, която взе участие на форума „Кран Монтана“ в Швейцария, посветен на мигрантската криза в Европа, съобщиха от правителствения пресцентър.

Кунева е категорична, че България изпълнява стриктно задълженията си по охрана на границата, която се явява и външна за Европейския съюз.

"Когато днес в Европа се обсъжда охраната на границите, не може държавите членки да разделят на страни във и извън Шенген и да има две системи. Именно заради това е необходимо България да може да използва пълния инструментариум на Шенгенската информационна система, защото иначе се поставят предизвикателства пред сигурността като за страната, така и за цяла Европа. Не може мигрантската политика да се разделя на изток-запад", каза още Кунева.

Тя заяви още, че сигурността и хуманитарните ангажименти са двата стълба на мигрантската политика.

По-късно днес вицепремиерът ще се срещне със заместник-председателя на Върховния комисарят за бежанците на ООН Кели Клемъндс, както и с представители на Международната организация по миграция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови