Атанас Славов прогнозира закриване на спецправосъдието до месец

OFFNews 31 януари 2022 в 18:18 3316 2

Законопроектът за закриване на спецправосъдието може да бъде приет в рамките на месец, прогнозира пред бТВ доц. Атанас Славов от "Демократична България".

В отговор на въпрос дали съдебната реформа може да се превърне в препъникамък за правителството и респективно - да доведе до предсрочни парламентарни избори той отговори с думите, че съдебната реформа започна още в предните два парламента. Той припомни, че в 45 и 46-НС бяха внесени законопроекти за закриване на спецправосъдието. Славов подчерта, че правосъдното министерство в петък публикува проектозакона за закриването на спецсъдилища и спецпрокуратура.

"Законопроектът вече е на масата", заяви той и с тези думи отхвърли тезата на ГЕРБ-СДС и ДПС, че само се говори за съдебна реформа, а конкретни предложения липсват.

Славов подчерта, че правосъдното министерство е успяло в рамките на месец и половина да предложи законопроект, за който няма никакви противоречия в коалицията. Той отхвърли и тезата, че делата в спецсъдилищата ще бъдат прекратявани и бе категоричен, че единственото, което ще се случи, е да се даде ход на делата, които стоят на трупчета с години.

Той изрази надежда, че ще бъде събрано конституционно мнозинство за реформа в основния закон в частта му за съдебната реформа.

Изказването му е по повод внесения в петък от "Демократична България" проект за решение за за създаването на временна парламентарна комисия за промени в Конституцията. Миналата седмица председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов обясни, че необходимостта от съдебна реформа е припозната от всички парламентарни групи. Тя обаче не би могла да се случи без промени в Конституцията и това е причината за създаването на комисията, която цели да бъде трибуна за обсъждане на различните предложения. Иванов даде заявка, че лично ще търси подкрепа от всички парламентарни групи.

"Г-н Гешев е изгубил общественото и институционалното доверие. Той ще бъде главен прокурор, който няма да изкара цял мандат", каза още Славов и допълни, че това ще се случи или чрез оставка, или чрез предсрочното му освобождаване.

Предсрочни парламентарни избори?

'Работим за цял мандат, но се готвим за предсрочни избори', заяви депутатът от ДБ. 

Повод за изказването му е прогнозата на новия стар лидер на "Да, България" Христо Иванов, който по време на Националната конференция на движението заяви, че са възможни предсрочни парламентарни избори.

"Коалиционното споразумение е за четири години. Ние всички работим за това, но ние всички виждаме каква е динамиката на политическите процеси... надявам се да можем да реализираме ключовите наши политики в рамките на пълен мандат, но всяка политическа сила трябва да е готова за избори", бе категоричен Славов.

Той коментира и липсата на втори кандидат за лидерското място в движението. Според него "Христо Иванов на този етап е безспорен лидер в "Да,България", както видяхме нямаше други кандидатури, при все че имаме демократична процедура за издигане на кандидати".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!