Христо Иванов прогнозира предсрочни парламентарни избори

Отчетът на лидера на "Да, България": Започнахме като стартъп ентусиасти, превърнахме се в системен политически играч

Йорданка Веселинова 29 януари 2022 в 13:35 4977 2

Снимка OFFNews

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов прогнозира предсрочни парламентарни избори по време на Националната конференция на движението.

Той подчерта, че движението трябва да направи всичко възможно, за да не позволи на статуквото да се върне през предстоящите избори - местни и европейски, както и на евентуални предсрочни парламентарни избори.

"С много голяма сигурност ще имаме и парламентарни избори. Не съм врачка, но това ми е усещането."

"Започнахме като стартъп ентусиасти, но се превърнахме в системен политически играч". С тези думи Иванов отчете дейността си като председател на движението.

Той изтъкна и грешките, които е допуснал като председател. Като голяма грешка той посочи срива в подкрепата за "Демократична България" след третите парламентарни избори за 2021 г.

"Наложихме едни теми, които станаха централни на българския политически терен, но не успяхме да ги защитим на третите парламентарни избори. Аз поех отговорност за това и подадох оставка", заяви Иванов, който подаде оставка ден след изборите на 14 ноември.

По време на днешната конференция движението ще избере председател. Кандидатът е само един - Христо Иванов, който ще бъде преизбран. 

По-рано днес той коментира липсата на втори кандидат така: "Не ме пускат, преди да съм си довършил работата." 

Иванов даде заявка, че до следващите избори ще има много млади кандидати за лидерския пост. По време на отчета си той заяви, че ще довърши работата си, без да се застоява прекалено дълго:

"Не е добре да има само един кандидат. И аз го знам, и Вие го знаете", бе категоричен той и допълни: "Минахме през своите грешки, но изградихме "Демократична България".

Като успех той отчете участието на "Да, България" във властта, което е дало възможност за поставянето на ГЕРБ и ДПС в политическа изолация

"Ние спазваме необходимата дистанция, от политическите субекти, които носят корупционния вирус", коментира Иванов.

Освен това лидерът на движението посочи, че именно "Да, България" е дало министри, които само няколко седмици на постовете си постигат резултати. Това са правосъдният министър Надежда Йорданова и министърът на електронното управление Божидар Божанов, които бяха предложени от "Да, България".

"България се намира в окото на трансформацията - икономическа, ускорена от пандемията, геополитическа и политическа", каза още той и допълни, че задачата на "Да, България" е да бъде инструментът на тази трансформация, така че тя да се случи и да ни отведе към по-добро, за да може след три години България да бъде по-добро място.

Иванов подчерта, че основните каузи на движението остават - въвеждането на лустрация, както и отварянето на общността за етническите мюсюлмани и етническите турци. Той потвърди и ориентацията на "Да, България" - "център и по-към дясно, защото България е такава"; "Запад, но и все повече у дома". По думите му членството на страната в НАТО и ЕС не трябва да бъде поставяно под въпрос.

Лидерът на "Да, България" повтори и тезата си, че съдебната реформа няма да може да се случи със запазването на Иван Гешев като главен прокурор.

"Гешев трябва да си ходи. Най-добре е да последва примера на един по-умен от него човек - г-н Цацаров."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови