"Атака" няма да бъде наказана за билбордовете. ЦИК забравила да уведоми областните

OFFNews 22 май 2014 в 17:16 8343 13

Болборд на "Алфа".

Централната избирателна комисия (ЦИК) забравила да изпрати на областните управители решението, с което обявява, че билбордовете на телевизия "Алфа" са незаконна предизборна агитация и трябва да бъдат свалени, а партия "Атака" да бъде глобена.

Членовете на ЦИК признали за този гаф на вчерашното заседание, което вече е качено на сайта на комисията.

Това се случва, след като ЦИК първоначално отказа да разгледа жалбата на Протестна мрежа срещу билбордовете, които нарушават Изборния кодекс. 

Става въпрос за рекламните табла със залепен „номер 20“ - номерът на „Атака“ в бюлетината за предстоящите на 25 май избори за Европейски парламент. Според подадения сигнал билбордовете нарушават правилата за предизборна агитация, тъй като не съдържат задължителния надпис „Купуването и продаването на гласове е престъпление“.

Първото решение на ЦИК от 7 май гласеше, че нарушение няма. То беше взето с гласовете на членовете в комисията от квотите на "Атака", ДПС и БСП. ЦИК въобще не си направи труда да провери дали има нарушение.

Протестна мрежа обаче обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) решението на ЦИК и съдът се произнесе в полза на неправителствената организация.

Това принуди ЦИК за преосмисли позицията си и миналата седмица тя излезе с решение, което гласи: "Установява нарушение на забраната за недопускане в търговска реклама да се правят политически внушения от ПП „Атака" чрез рекламата на телевизия „Алфа".

Плакатите трябваше да бъдат свалени от областните управители и те да наложат глоба до 2000 лв. на "Атака".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!