"Атака" даде на прокурор даренията на ББЦ. Бареков: Сидеров изпълнява поръчки

OFFNews 09 юни 2014 в 21:43 7071 14

Миглена Александрова

Депутатът от "Атака" Миглена Александрова внесе сигнал в Сметната палата за нарушения при отчитането на дарителите на лидера на "България без цензура" Николай Бареков в кампанията за евроизборите, съобщиха от пресцентъра на партията.

Националистите обвиняват коалицията около "България без цензура" е злоупотребила с лични данни и е вписала като фиктивни дарители в отчета си хора, които не са участвали в дарителската кампания. Партията сезира и главния прокурор по случая.

От "Атака" настояват за проверка дали е спазено условието от Изборния кодекс даренията на стойност над 1000 лв. да се превеждат по банков път, както и дали няма несъответствие между размера на дарените средства и доходите на дарителите за периода 2009 – 2014 г.

За по-малко от два месеца "България без цензура" събра над 1.2 млн. лв. от 500 души от цялата страна. Някои от донорите на партията надхвърлиха законовия лимит от 10 хил. лв. и са дарили по 20 хил. лв. дни преди евровота - под формата на две дарения по 10 000 лв..

По данни на "Атака" 168 дарители, посочени в отчета на партията след евроизборите, не са представили исканата по закон декларация за произход на средствата. Изборният кодекс постановява, че такава декларация е нужна за всички дарения, надхвърлящи една минимална работна заплата (340 лв.).

След изборите хората на Волен Сидеров поискаха касиране на вота заради масовото купуване на гласове и неясното финансиране на предизборните кампании.

"След грандиозния провал, който претърпя на изборите, Волен Сидеров е принуден да изпълнява най-долните политически поръчки, за да спечели дребни облаги. Стана ясно, че зад масираната кампания срещу "България без цензура" и дарителите й, освен ГЕРБ, Реформаторският блок и "Протестна мрежа", стои и изчезващата партия "Атака" с нейните покровители от БСП и ДПС." Това съобщение разпространи пресцентърът на "България без цензура".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!