Асен Василев: Виолета Лорер се отказа да представлява България в ЕИБ

Кристина Минчева 14 юни 2023 в 15:00 2590 1

Асен Василев

Снимка БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА

Финансовият министър Асен Василев

Виолета Лорер сама е оттеглила кандидатурата си да представлява България в борда на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Това съобщи финансовият министър Асен Василев в кулоарите на парламента. 

"Госпожа Лорер сама оттегли кандидатурата си, защото се вдигна голям шум и не иска да вреди на България", каза Асен Василев. 

На нейно място той ще предложи Гергана Беремска, която е директор  дирекция „Международни финансови институции”. Финансовият министър поясни, че въпросните позиции винаги са били изпълнявани от съветник на министри или от директор дирекция и трябва да се подновят до петък. 

Той уточни още, че не става дума за позицията на Лиляна Павлова,  която е на поста вицепрезидент на ЕИБ от 2019 г., а за позиция, от която се изисква 4 пъти годишно да приема счетоводни отчети на банката. 

"Заплащането не се осигурява от банката, няма заплащане за тази позиция", каза още Асен Василев, като добави, че не вижда да има конфликт на интереси, защото "има много народни представители, чийто половинки работят в администрацията под някаква форма". 

Вчера пред БНТ от Министерството на финансите уточниха, че изборът на представител в Европейската инвестиционна банка става след решение на МС по предложение на ведомството, а в писмена позиция от ГЕРБ заявиха, че са разбрали за номинацията на Виолета Лорер от медиите. 

Финансовият министър определи реакцията на ГЕРБ като "много шум за нищо". 



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!