Асен Василев обяви, че няма дума в разпространените записи, зад която не би застанал

Съпредседателят на ПП заподозря, че ваденето на записите има за цел предимство при преговорите за съставяне на кабинет

OFFNews 28 май 2023 в 20:13 4853 2

Василев

Снимка БГНЕС

Асен Василев

"Ситуацията е, че всеки има ясни позиции, които са доста различни. За да тръгне държавата и да има правителство, предложихме кабинет на малцинството още преди първия мандат. След това направихме отстъпка. 4-часовия запис (разпространен от Радостин Василев) всички трябва да го чуят, за да видят, че няма коалиция, няма договорки и това е тежко решение – да приемем човек от ГЕРБ, за да тръгне страната. На този запис няма нито една дума, зад която не бих застанал."

Това заяви в предаването съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев пред Нова тв.

Той обясни, че са отрязани определени части от негови изказвания, например тази за съгласуването на службите или че трябва да се направят промени в държавната администрация.

"Абсолютно заставам зад тези си думи. Това са думи, които съм казвал на избирателите", изтъкна Василев.

И посочи, че Николай Денков е оторизиран да води преговорите за съставяне на правителство заедно с номинираната от ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел и те ще продължат, когато могат.

"Властта за нас не е самоцел. Властта е, за да могат да се свършат полезни неща за страната – Еврозоната, Шенген, почистване на правосъдната система", обясни още Василев.

По думите му от записите не излиза нещо, което не се е знаело от избирателите или от ГЕРБ.

"Цялата мелодрама, която се опитва да се развие около това нещо, може би е с цел да се извади някакво предимство в преговорния процес. Ако отстъпките са, за да се отмразят някакви преговори, такива не трябва да има. Ако са, за да се направи нещо полезно за страната и те не пристъпват това, което сме обещали на нашите избиратели, това е в ръцете на академик Денков да говори", каза Василев.

Запитан дали трябва да се промени ротацията и Мария Габриел да е премиер в първите 9 месеца, Василев каза, че личното му мнение е, че не трябва.

Според Асен Василев в случая Радостин Василев не е интересен. Бившият финансов министър обясни, че е очаквал да има атаки срещу опита да се състави правителство, защото има много сериозни интереси то да не се получи.

"Това са интересите, които ни докараха до това да сме най-бедната държава в Европа и да не сме пълноправен член на ЕС. Намерили са член, излязъл е запис чрез него, иначе щеше да е през някоя от жълтите медии. В България службите се занимават с интриги, не със защита", коментира той.

"Представете си компютрите на едно министерство да се използват като плацдарм за хакерски атаки и проникване от Русия към партньорските служби. Как с тези служби се влиза в Шенген? Те не могат да хванат финансово разузнаване, милиони, изтеглени на каса. "Наши хора" означава хора, на които имаме доверие и те са одобрени от партньорските служби, което е необходимо условие, записано в закона. Никой не е одобрявал нищо, става дума за съгласуване от партньорите ни от съюзите, в които участваме. Важните решения се вземат от нас и се консултират. България взема сама решения за себе си, но водим колективна политика", категоричен бе Асен Василев.

Той потвърди, че ПП искат да сменят състава на всички служби в страната, както е направил президентът чрез служебното правителство.

"Има дълбоко проникване на руски интереси в нашата система за сигурност. В момента се провежда политика на отдалечаване на България от ЕС и от НАТО. Имали сме разговори, че трябва да се промени законът за държавните служители и част от директорите на дирекции да се сменят с политическия кабинет, не само PR-ите. Когато някой се опитва да заобиколи закона с фалшив болничен, за да не си получи разпореждането по законен ред. Пералнята е съдебната система, ако не се почисти тя, няма да се почисти държавата", подчерта още Асен Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

1

Того

29.05 2023 в 05:22

Администрацията е пълна с герберски "калинки". Службите са мръсна руска клоака. Кое от горните неща не е вярно? Трябва да се чисти до здраво.