Асен Василев: Мафията е това, което се скри зад четири дами

Според финансовия министър в оставка България може да бъде приета в еврозоната през 2025 г.

OFFNews 31 март 2024 в 20:34 4721 1

Асен Василев

Снимка БГНЕС

Асен Василев

Мафията е този или тези, които са я накарали (Мария Габриел - б.р.) да направи това действие. Трябва да питате нея коя е мафията. Мафията е това ти да се скриеш зад 4 дами, както вие казахте, и да ги накараш да вкарат списък с несъгласувани министри при президента.

Това каза финансовият министър в оставка и съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев по Нова тв.

Среща с Борисов имах миналия петък, имах четири пропуснати обаждания от Борисов, след това се свързахме и имахме среща в Народното събрание, която беше много истинска. Разговорът тръгна оттам как можем да придвижим държавата напред. Аз му казах това, което пише в споразумението – в съдебната система, Висшия съдебен съвет, в регулаторите, в службите не трябва да има предварително уговорен мач, играта трябва да е честна. Моят въпрос беше готови ли са ГЕРБ да няма предварително уговорени победители в конкурсите, Борисов каза – може би и попита готови ли сме като държава за това, посочи още Василев за преговорите, които се водиха за ротация на кабинета.

Според него догодина можем да сме в еврозоната, тъй като това може да го направи и служебен кабинет.

Европейската комисия (ЕК) излезе с ясно послание за България миналата седмица, след като вече беше ясно, че няма да има правителство. В заключенията на Европейския съвет се казва, ЕК приветства напредъка на България и остава само критерият за инфлацията. Когато изпълним този критерии, в този момент искаме доклад, обясни Асен Василев.

За сухопътния Шенген все още вървят разговори с Австрия, които ще трябва да бъдат продължени от служебния кабинет, каза още Асен Василев. Според него изборите не ни отдалечават драматично от това, тъй като България и Румъния вървят в пакет.

„Когато двете държави се движат в пакет, това помага. След решението на Холандия да ни пусне напълно, в това число и сухопътно, вече няма как да се раздели пакета“, обясни той. До края на годината очаквахме да се вземе решението, а границите да паднат догодина, посочи Василев.

В съвременната ни история има един министър на вътрешните работи, който успя да ограничи купения вот и машинациите на изборите и той се казва Бойко Рашков, коментира Асен Василев за предстоящите предсрочни избори.

На последните избори, които минаха с министър на вътрешните работи Калин Стоянов, видяхме две неща – над 20% невалидни бюлетини и масово купуване на гласове. Очевидно той не се справи конкретно с тази задача – да се организират честни избори. Смяната му зависи вече от Димитър Главчев и от президента. Притеснява ни да не се направи пак манипулация и българските граждани да гласуват на хартия и 20% от бюлетините да са невалидни, обясни той.

Според него белезите на манипулацията са да не се гласува на машина, защото това позволява да се манипулира вота много по-лесно, и ако се види масирано купуване на вот и липса на противодействие от страна на МВР.

Асен Василев коментира и избора на Димитър Главчев като кандидат за служебен премиер.

„Списъкът дава избор от 10 човека. Дали прозират проблеми или не, е въпрос на разговор между президента и съответните хора. Със сигурност един от по-политически натоварените избори е да избереш човек, който е бил председател на Народното събрание от една от основните политически сили", посочи Василев.

За решението за общо явяване с „Демократична България“ на евроизборите и на предсрочните избори, Асен Василев отбеляза, че двете формации имат общи цели и обща визия. „Осъзнали сме, че заедно сме по-силни и имаме по-голям шанс да постигнем тези цели. Никола Минчев е избран като водач на листата, имената в нея ще бъдат уточнени с „Демократична България“, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки