Армията изпълнява задачите си, но в риск и затруднения

OFFNews 16 май 2018 в 14:16 1979 0

Армията изпълнява задачите си, но в риск и затруднения

Българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си, но със затруднения и повишен риск. Това се посочва в годишния доклад за състоянието на отбраната, който правителството прие на заседанието си в сряда.

В него като основен проблем е посочен недостигът на военнослужещи, който е достигнал 20% от щатния състав и засяга в най-голяма степен Сухопътните войски. Проблеми има и с недостатъчното ресурсно осигуряване, затрудненията по поддържането и развитието на отбранителните способности.

Тези проблеми бяха констатирани и в предходните доклади, като при последния, който беше изготвен при служебното правителство на Огнян Герджиков. Констатациите обаче не се харесаха на новата власт и проектът беше изтеглен и пренаписан в частта му, в която се обяснява дали армията може да изпълнява задълженията си именно поради кадрови проблеми, недостатъчното ресурсно осигуряване и остарялото въоръжение.

За поредна година става ясно, че нещата в армията не са се променили, въпреки че тя изпълнява задачите си. 

В доклада се посочва, че ръководството на военното министерство ще концентрира усилията си за изработване на пътна карта за дългосрочна програма за развитие на въоръжените сили до 2020 г., както и за повишаване на разходите за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт до 2024 година. 

През 2017 г. във въоръжените сили са проведени 290 учения, което е с 11% повече от предходната година. Формирования и отделни военнослужещи са участвали в осем мисии и операции зад граница. Общият брой военнослужещи, включени в планираните ротации през годината, е над 900, което е повишение от около 19 на сто, се посочва още в доклада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови