Кабинетът изтегля доклада за състоянието на отбраната

OFFNews 31 май 2017 в 11:27 2453 0

Кабинетът изтегля доклада за състоянието на отбраната

Ден след като на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента беше постигнат консенсус за развитието на сектор "Сигурност", правителството изтегли доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2016 г. Държавният глава Румен Радев се обяви срещу изтеглянето на документа. Той определи това като абсурд и обясни, че до състоянието на армията днес се е стигнало именно заради "розови доклади", с които проблемите са замитани в годините.

Според доклада, който беше изработен в мандата на служебното правителство, армията се справя трудно с изпълнение на задачите си, а заради системна липса на средства, стара техника и незапълнени щатни бройки, Въоръжените сили само частично изпълняват задълженията си. 

Изтеглянето на доклада беше анонсирано от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, който обяви, че документът ще бъде редактиран в частта му с препоръките. В същото време той определи като недопустими заключенията в него, че армията не смогва да изпълнява задълженията си, защото това демотивирало личния състав.

На свое решение днес правителството реши да изтегли доклада, с мотива, че се налага нов и "задълбочен преглед на документа", след което той ще бъде повторно внесен "в актуализиран вид за разглеждане от страна на правителството и Народното събрание".

От решението на правителството не става ясно конкретно в коя част документът ще бъде актуализиран като не се посочва и срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови