Антоний Гълъбов: Партийната политическа система фалира окончателно

Разпределението на властта ще зависи от местните избори през 2015 г., прогнозира политологът

OFFNews 23 декември 2014 в 15:28 3094 1

"Резултатите от изборите показаха, че българското общество е дълбоко фрагментирано и че нямаме споделени общи цели и общ хоризонт. Затова и произведохме този парламент с 8 политически фракции в него. Това показва, че нямаме консолидирано съгласие нито около сценарий на реформи, нито около някаква ясна перспектива за развитието на страната. Това е най-дълбокият проблем на българския политически живот. В момента нямаме обединяваща или поне мотивираща съществени групи от населението партийна система. Всъщност партийната политическа система фалира окончателно на парламентарните избори".

Това заяви политологът Антоний Гълъбов в интервю за агенция "Фокус".

"След изборите България не е стабилизирана и това се вижда във всички аспекти на публичния живот - в усилията на стабилизация на отделни сектори, други навлизат в негативна тенденция на развитие. Липсва цялостна представа за това как да бъде подобрено качеството на управлението", констатира политологът.

Според него не е изключено мнозинството, което ще завърши управлението на 43-ия парламент да е различно от това, което го е формирало в началото му. Той е категоричен, че "политическите сили са много далече от консенсус, тъй като консенсусът е въпрос на споделени ценности", а виждаме как няма дори съгласие относно общи цели и спазването на собствените ангажименти на коалицията за вземане на решения, коментира Гълъбов, визирайки пенсионните промени, направени през главата на Реформаторския блок и АБВ, но с подкрепата на ДПС.

През 2015 година няма да излезем от политическата криза, категоричен е политологът. Кризата през 2015 г. няма да дойде от липсата на финанси, а заради отказа от реформи, смята той. Ключовите реформи ще са съдебната и административната.

Местните избори ще са много важни за партиите.

"Ако БСП продължи да губи на местно равнище, това може би ще очертае още по-нисък хоризонт за развитие на партията. От друга страна, ако ГЕРБ не постигне видимо сериозен резултат на местните избори, това може да се отрази върху правителството. ДПС ще трябва да положи допълнителни усилия, за да запази влиянието си в редица райони в сферата на местната власт, за да може да се позиционира по-добре при следващите парламентарни избори. Изобщо от тези местни избори ще зависи цялостното разпределение на партийната власт в страната и очаквам в навечерието на тези местни избори много сериозно активиране на политическото напрежение", каза Гълъбов.

"Много е важно - категоричен е той - правителството бързо да излезе от състоянието на разрастващо се подозрение за двусмисленост на споразуменията, за игра с поетите ангажименти, за наличието на двойни и тройни връзки между парламентарно представени политически сили. Ако се наложи образ на правителството във вид на многопосочни споразумения и договаряния, това няма да е основа, върху която да се разчита на по-сериозно обществено доверие."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!