Антония Първанова е единственият български представител, номиниран за евродепутат на годината

OFFNews 18 февруари 2014 в 13:00 4704 2

Антония Първанова е единственият български представител в Европейския парламент, който е номиниран за евродепутат на годината в категорията "Правосъдие и граждански свободи".

Първанова е заместник-председател на АЛДЕ и председател на НДСВ.

Всяка година списание "Парламентът" отличава най-активните членове на Европарламента в 14 категории. 

Тази година номинацията се присъжда за приноса на евродепутата за работата му през целия мандат на Европейския парламент. Номинациите са направени от неправителствени организации, а кой да вземе наградата решават членовете на Европейския парламент.

Гласуването вече е отворено и ще продължи до 28 февруари. На тържествена церемония на 18 март в Брюксел ще бъдат връчени наградите.

Номинацията на Първанова е заради ангажираността ѝ с проблемите в областта на репродуктивни права и достъп до здравни грижи. Усилията ѝ са съсредоточени върху правото и достъпа до ин-витро оплождане и лечения за жени и двойки.

Заместник-председателят на АЛДЕ, като член и координатор на парламентарната група в Комисията за правата на жените равенството между половете е водеща в насърчаването на зачитането и защитата на правата на етническите малцинства и жените имигранти. За номинацията й допринасят и нейните усилия по време на парламентарния мандат в отстояването на гражданските права и равенството между половете. Тя се отличава с постоянство и отговорност като докладчик и съдокладчик, което и носи изключителен принос в приемането на Директива за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления. Тя има и ключова роля за досиета като "разликата в заплащането между половете , ролята на жените в бизнес лидерството, баланса работа - живот и равенството между половете ". Номинирани в тази категория са също и Кинга Гал от Унгария /ЕНП/ и Ейджа Рита Корхола от Финландия /ЕНП/. Целта на тези награди е да отличат работа на членовете на Европейския парламент, като ги покажат и доближи до всички граждани на Европейския съюз.

Антония Първанова бе отличена с наградата Евродепутат на годината в категорията „Здравеопазване“ през 2010 г.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!