Quantcast

Антон Кутев: Трябва да има избори след август

OFFNews Последна промяна на 06 юни 2014 в 08:16 1273 6

Изборите трябва да се проведат след август, защото тази коалиция има да свърши още няколко неща.

Това каза в сутрешния блок на bTV Антон Кутев от БСП.

Червеният депутат обясни, че трябва да се подготви бюджетът за следващата година. Той припомни, че вече е взето решение за вдигане на пенсиите от 1 юли и че се надява да се намерят възможности за коледни надбавки в края на годината.

„За мен изглежда доста странно да обявиш, че ще има избори след пет или шест месеца. Когато се тръгва на избори, те се правят веднага“, смята Кутев и обясни, че разговорът за това ще се вдигат ли още пенсиите и ще се намали ли безработицата става невъзможен.

„Имаше смисъл според мен да задържим още малко правителството“, каза Кутев.

Той смята, че изборите могат да се проведат по-рано от това, което предложи Лютви Местан. „Имам усещането, че предсрочни избори може да има по-скоро от ноември-декември“, каза Кутев.

Четин Казак от ДПС коментира от своя страна, че след резултата от евроизборите „този формат на управление не беше прелегитимиран“.

„Но от друга страна стана ясно, че няма и друга конфигурация, която би могла да претендира, че е получила легитимност“, каза Казак и отчете, че всички партии са имали спад в гласовете, които са получили. „Това не дава основание на никого да твърди, че е делегитимиран един и легитимиран друг. Има нужда да се тръгне към процес на политическа стабилност“, допълни той.

Казак каза, че решението на ДПС за предсрочни избори най-вероятно е минало през одобрението на Ахмед Доган.

„Сега стана ясно, че повече по този начин не може да се продължава, въпреки добрите действия от правителството на Пламен Орешарски – няма да ни стигне времето да изброим положителните неща, които направи правителството“, каза Казак.

Той обясни, че решението на ДПС не е извиване на ръце и че партията никога не е претендирала за това, че еднолично решава нещата в България. „Ние направихме едно конструктивно предложение и становище за това как виждаме ситуацията, но беше подчертано, че сме готови на политически диалог с всички национално отговорни политически сили, които изопвизповядватядват ценности сходни с нашите“, допълни депутатът от ДПС.

Десислава Атанасова от ГЕРБ е категорична, че избори трябва да има веднага. „Не е необходимо да припомням каква е ситуацията в страната и че е внесен петият вот на недоверие за финансовата политика. Държавата наистина няма да има финансов ресурс не само за вдигане на пенсии и заплати, но и за разкриването на онези хиляди работни места, за които бяха напразни обещания. Много трудно ще се оцелява в края на годината в България“, обясни тя.

По думите ѝ парламентът е изчерпал от първия си ден общественото доверие, а опасността за държавата е ясна и това е катастрофа след спиране на европейски фондове.

На въпрос ГЕРБ готови ли са да управляват с ДПС, Атанасова отговори: ГЕРБ не е ли доказал, че е единствената партия, която, когато управлява, ДПС не е във властта?

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.06 2014 в 13:29

Кутев , след катастрофалния резултат на евровота в Силистра, как смееш изобщо да си показваш наглата , подпухнала физиономия ?

06.06 2014 в 12:22

До кога Кутев ще казва какво трябва?
На нахалната му мутра ще кажа: ОСТАВКА!!!!

06.06 2014 в 10:27

Още малко требе да краднем.
Обещали сме и тре'а се издължим - иначе ке ни тепат.
МАРШ!

06.06 2014 в 10:00

... Единственото, което разрешавам да се гласува е: Сужебният кабинет да организира Референдума за избирателните принципи!...

... 570хил. е най-високия вот напоследък!... деПАСЕ(те)ве!

... хахахахахахаха

06.06 2014 в 08:51

"На въпрос ГЕРБ готови ли са да управляват с ДПС, Атанасова отговори: ГЕРБ не е ли доказал, че е единствената партия, която, когато управлява, ДПС не е във властта?"

Не, не е доказал. И не зависи от ГЕРБ. Д. Атанасова си мисли, че зависи само от нейната памет, която без съмнение е скромна. Първата такава партия беше СДС през 1997-2001 г.

06.06 2014 в 08:47

Тоя когато и да го утрепят все ще е късно. Има някой рядко противни и гнусни демагози в политическото пространство които просто са без конкуренция. Путев е в топ 3.
Страшно ме е яд, че бяхме толкова умни и интелигентни през лятото и не се възползвахме, че хора като Путев и Цонев бяха в белия автобус. Поколения наред щяха да са ни благодарни!!!!