Антон Кутев: Трябва да има избори след август

OFFNews 06 юни 2014 в 08:16 1962 6

Изборите трябва да се проведат след август, защото тази коалиция има да свърши още няколко неща.

Това каза в сутрешния блок на bTV Антон Кутев от БСП.

Червеният депутат обясни, че трябва да се подготви бюджетът за следващата година. Той припомни, че вече е взето решение за вдигане на пенсиите от 1 юли и че се надява да се намерят възможности за коледни надбавки в края на годината.

„За мен изглежда доста странно да обявиш, че ще има избори след пет или шест месеца. Когато се тръгва на избори, те се правят веднага“, смята Кутев и обясни, че разговорът за това ще се вдигат ли още пенсиите и ще се намали ли безработицата става невъзможен.

„Имаше смисъл според мен да задържим още малко правителството“, каза Кутев.

Той смята, че изборите могат да се проведат по-рано от това, което предложи Лютви Местан. „Имам усещането, че предсрочни избори може да има по-скоро от ноември-декември“, каза Кутев.

Четин Казак от ДПС коментира от своя страна, че след резултата от евроизборите „този формат на управление не беше прелегитимиран“.

„Но от друга страна стана ясно, че няма и друга конфигурация, която би могла да претендира, че е получила легитимност“, каза Казак и отчете, че всички партии са имали спад в гласовете, които са получили. „Това не дава основание на никого да твърди, че е делегитимиран един и легитимиран друг. Има нужда да се тръгне към процес на политическа стабилност“, допълни той.

Казак каза, че решението на ДПС за предсрочни избори най-вероятно е минало през одобрението на Ахмед Доган.

„Сега стана ясно, че повече по този начин не може да се продължава, въпреки добрите действия от правителството на Пламен Орешарски – няма да ни стигне времето да изброим положителните неща, които направи правителството“, каза Казак.

Той обясни, че решението на ДПС не е извиване на ръце и че партията никога не е претендирала за това, че еднолично решава нещата в България. „Ние направихме едно конструктивно предложение и становище за това как виждаме ситуацията, но беше подчертано, че сме готови на политически диалог с всички национално отговорни политически сили, които изопвизповядватядват ценности сходни с нашите“, допълни депутатът от ДПС.

Десислава Атанасова от ГЕРБ е категорична, че избори трябва да има веднага. „Не е необходимо да припомням каква е ситуацията в страната и че е внесен петият вот на недоверие за финансовата политика. Държавата наистина няма да има финансов ресурс не само за вдигане на пенсии и заплати, но и за разкриването на онези хиляди работни места, за които бяха напразни обещания. Много трудно ще се оцелява в края на годината в България“, обясни тя.

По думите ѝ парламентът е изчерпал от първия си ден общественото доверие, а опасността за държавата е ясна и това е катастрофа след спиране на европейски фондове.

На въпрос ГЕРБ готови ли са да управляват с ДПС, Атанасова отговори: ГЕРБ не е ли доказал, че е единствената партия, която, когато управлява, ДПС не е във властта?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews