Антон Кутев напуска НС на БСП, за да не гласува за отстраняването на Паргов

OFFNews 17 февруари 2022 в 13:40 9333 0

Неприсъствен Национален съвет на БСП гласува за наказването на лидера на столичните социалисти Калоян Паргов. Въпреки че срокът за това е три дни, очакванията са още утре ръководството на партия да отчете изпълнение на плана. 

Неприсъственото заседание на НС ще наложи "временно отнемане на правата за заемане на партийни длъжности, членство в органите на партията и право да се кандидатира за такива в срок от една година" на водача на БСП-София. Втора точка в дневния ред на заседанието на НС е свикване на заседание на Градската конференция на БСП-София на 22 март от 18.00 часа за избор на нов председател на ГС на БСП. 

Изпреварващ ход направиха късно снощи от ръководството на столичните социалисти и обявиха: Изпълнителното бюро на БСП – София ще предложи свикване на заседание на висшия орган на градската организация на партията в столицата – Градска конференция на 19 март. В дневния ред на заседанието да е включена една точка – вот на доверие към председателя на организацията Калоян Паргов, реши ръководството на БСП – София. 

"Социалисти от градската организация на БСП-София събраха подписка с призив Националният съвет на БСП да предприеме необходимите действия за налагане на наказание на председателя на Градския съвет в София и председател на групата на общинските съветници в града – Калоян Паргов. Те призовават задкулисието в градската организация да спре, съобщиха вчера от "Позитано" 20. Причината - "участието на общински съветници на БСП-София в скандалната сделка за осветлението в столицата, разкрита от Борис Бонев, участието им в избора на председател на Общинския съвет на София от ГЕРБ", се казва още в съобщението от централата на БСП.

Редица медии са получили съобщение от пресцентъра на „Позитано“ 20, което се позовава на позиция на Градския съвет на Софийската организация на БСП, свързана с председателя ѝ Калоян Паргов. Официално и категорично заявяваме, че Градският съвет на БСП – София не е разглеждал и не е приемал подобна позиция. Изпратената информация е подвеждаща и невярна, опровергаха от БСП-София.

Най-вероятно от понеделник начело на столичните социалисти ще бъде Иван Таков - един от заместниците на Паргов в момента, който отговаря за партийната дейност. 

Бившият говорител на служебното правителство Антон Кутев напуска Националния съвет на БСП, съобщи той във фейсбук.

"След близо две десетилетия, в които бях избиран в този изключително важен за мен обществен орган, днес, поради задълбочаващите се политически различия с тясното политическо ръководство на партията, се налага да го напусна. Поводът за това тежко за мен решение е, че не искам да участвам нито в разразилите се персонални “чистки” в партията, нито в профанизирането на лявата идеология, на които ставаме свидетели през последните години. Имам различия, които са идеологически, политически, кадрови и не на последно място, смятам, че модерните политически технологии са ключови за успеха на всяка политическа формация, а ръководството на БСП с всяка следваща своя стъпка се отдалечава от модерността. Партията за мен е единство на идейни съмишленици, а безскрупулното отстраняване и омаскаряване на партийните опоненти е практика от отдавна преминали времена, за които историята вече нееднозначно се е произнесла. Сегашното тясно ръководство на партията все повече се отдалечава, както от съвременните европейски лявоцентристки формати, така и от социалистическата идеология, замествайки ги с ниско профилен популизъм, реваншизъм и несъстоятелна носталгия. Оставам редови член на БСП с упоритата и наивна надежда, че оттласкването от дъното е възможно, макар да съм напълно убеден, че това не може да се случи в този ръководен състав на БСП", обяснява Кутев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови