Антоанета Цонева: От 'Има такъв народ' зависи дали ще има бързи предсрочни избори

OFFNews 23 април 2021 в 19:21 3116 0

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

Дали ще има бързи предсрочни избори ще стане ясно в момента, в който "Има такъв народ" вземе мандат, каза в Антоанета Цонева от "Демократична България" пред bTV.

Ако те не излъчат правителство, във всички случаи се отива на нови избори", допълни тя.

По думите на Цонева има съвпадения между предложения от "Демократична България" ИК и приетия на първо четене Изборен кодекс, предложен от "Има такъв народ". Тя допълни, че тепърва трябва да се постигне консенсус относно гласуването по пощата.

Тя коментира и твърдението, че депутатите са си увеличили заплатите като "фейк нюз", повторени и от премиера в оставка Бойко Борисов. Цонева заяви, че е наложен праг за максимално увеличение от 25%, но това не означава увеличение на заплатите. "Заплатите не са 10 хиляди, това е фейк нюз", беше категорична тя.

Цонева коментира и изявленията на различните партии за депутатските заплати - БСП предложи замразяване, а "Изправи се! Мутри вън!" - намаляването им до средна работна заплата. Според нея всички партии гледат на ситуацията като на предизборна кампания и добави, че темата ще се обсъжда, когато има внесени предложения.

Антоанета Цонева коментира и сутрешното фейсбук включване на Борисов, в което той заяви, че депутатите са си позволили да викат шефовете на ВАС и ВКС:

"Демократична България" предложи в правилника на Народното събрание много точно да се дефинира в какво време и по какъв начин да бъде изслушван главният прокурор - на всеки три месеца в правната комисия. Това, което направиха от ДПС, е веднага да скочат като ударени с ток и да предложат в изслушването да бъдат включени и председателите на ВАС и ВКС, а депутатите от ГЕРБ и БСП подкрепиха това. Христо Иванов излезе и каза много ясно, че се е оформила коалицията "Гешев". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови