"Антимафия" разказа пред ТВ7 как телевизията се ползва за политически поръчки

Последна промяна на 19 юли 2013 в 14:52 8169 55

Григор Здравков и Николай Бареков.
Григор Здравков и Николай Бареков.

В тежък конфуз постави тази сутрин Григор Здравков от легия Антимафия водещите на сутрешния блок на ТВ7 и изпълнителния директор на телевизията Николай Бареков. Той в прав текст разказа как телевизията е била използвана за политически поръчки от ГЕРБ.

Здравков бе поканен за разговор по темата за открития тефтер с политически поръчки на Филип Златанов и връзката й с "частната ГДБОП", която той оповести по-рано.

Здравков бързо мина темата за тефтера и продължи: "това, което се разигра в последните два дена с това прословуто тефтерче, е една малка част от голямата схема, която бившите управляващи успяха да направят като машина за компромати. На вашата телевизия е отредена една достатъчно известна роля - след малко ще коментирам и за нея“.

След което премина на темата как чрез медии като ТВ7 са се изпълнявали поръчки за очерняне на определени неудобни политици.

Григор Здравков: За да бъде успешно дискредитиран един политик или кандидат за политически лидер, първо трябва да му направим една хубава легенда. След това на въпросния журналист трябва да му подхвърлим информацията. Обикновено става чрез колеги от други медии или чрез бивши и настоящи служители от службите за сигурност. След като му подхвърлим цялата легенда - в нея, естествено, има 20% истина и 80% измислица, в която той няма как да го докажат, тъй като служител от ГДБОП му обяснява колко е секретна тая разработка. След това се минава към изпълнение на поръчката. Прави се едно хубаво предаване, въпросният политик се пуска...

Водеща: Е, чакайте сега, не става толкова лесно.

Григор Здравков: Става, става, мога да ви дам и достатъчно...

Водеща: Вие имате предвид, че журналистите са толкова наивни...

Водещ: Добре, чакайте да видим докрая как става точно цялата работа, да разберем след това.

Григор Здравков: Това естествено, че се подава на въпросната комисия и се образува конфликт на интереси.(...) Хубавото е, че тия момчета от ГЕРБ не могат да помнят и си записват много често, и затова вие получавате добри информации. Та, общо-взето, това е отговорът на първия въпрос. Кажете сега с какво друго мога да ви бъда полезен по-точно?

Водеща: Вито (Витомир Саръиванов – бел.ред.) да продължи, аз ще се въздържа.

Водещ: Защо искаш да се дърпаш сега от тоя разговор, не мога да разбера? Дайте по-конкретно как точно се случват тия неща, защото така...

Водеща: Току-що го разказа цялото. 

Водещ: Да, ама...

Григор Здравков: Добре, аз ще ви цитирам нещо. 

Водещ: А така.

Григор Здравков: За първи път ще си го позволя. След това ще покажем части от досието на Ники Бареков, с единствената мисъл, че Николай иска да влиза в политиката - първият удар да дойде от приятели. 

Водещ: Досие откъде?

Григор Здравков: То е изработвано в периода...миналата година лятото мисля, че е почнато, за това как трябва да бъде държан под контрол и като бъдещ изпълнителен директор какво трябва да прави в тази телевизия.

Водещ: Само секунда, понеже за това започнахме. Как така бъдещ изпълнителен? Тоест те знаят предварително кой ще бъде изпълнителен директор на телевизията?

Григор Здравков: Явно са направили добри научно-технически мероприятия, така ще го кажа.

Водещ: А откъде идва досието?

Григор Здравков: Аз откъде съм го взел или къде е правено?

Водещ: Къде е правено и как стига до вас?

Григор Здравков: В района на Бистрица, нали казахме - т.нар. къща на Митко Каратиста и на Румен Пашата. Поне там беше и на техните сървъри. Сега с какво да започнем? Сега ще спестя някои подробности, защото тук някои ваши колеги са достатъчно нахендрени, без да имат никаква вина за това - да се извадят, и са цитирани две предавания. Обикновено вървят по вашата телевизия в неделя. "На показ при Бареков - поне няколко човешки разказа на хора, които са пострадали здравословно, дори смъртни случаи заради дейността на "Каолин". Да се направи директна връзка със смъртните случаи на политици, черешката на тортата, и финансирането на партията на Кунева. Тоест Кунева се финансира от смъртта на български граждани." Ето това са 16 странички - аз съм извел малко, с пълни простотии, по какъв начин трябва да бъде използвана една медия, за да се обслужва управляващата партия, в случая ГЕРБ. Ако искате, мога да ви прочета и още неща от това. "Задължително да се включват електронни сайтове и вестници - тук ще спестя името на групировката, която се води приближена до вас /визира изданията на Д.Пеевски, бел.ред./ - в отразяването на материалите на ТВ7, без да се фаворитизира определен журналист, а да се работи в екип." И всякакви такива неща - ще ви го оставя да си го четете.(...) На Николай му пожелавам успех в политиката. Просто му показахме какво ще бъде отношението към него от бившите управляващи, нищо лично. "

След изказването на Здравков в разговора се включи изпълнителният директор на телевизията Николай Бареков, който по план трябваше да обяви влизането си в политиката.

Водещите питаха Бареков как ще коментира думите на Здравков. Той отвърна, че го е чул откъслечно. След което започна своето изявление: "Аз съм единственият чист човек, който е способен да пребори политическата система. Аз съм на медийния пазар в последните 15 години и всичко около мен е чисто и прозрачно. Всички си мислят, че отношенията ми с Бойко Борисов и Цветан Цветанов са били много добри и приятни. Няма такова нещо. Аз винаги съм влизал в много тежки спорове и пререкания с тях. Предупреждавал съм ги многократно. Трябва да отбележа, че аз съм много хладнокръвен. Борисов три години и половина ми се разхождаше като елен рекордьор и накрая аз ще натисна спусъка на журналистическата си интуиция и ще си свърша работата, както направих в случая”.

След което Бареков пристъпи към представянето на нов материал на телевизията – разследване срещу президента Росен Плевнелиев и съиздателя на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев. Кампанията срещу президента се води от няколко месеца от медийната група, финансирана от Корпоративна търговска банка, в която е и ТВ7 на Бареков. Стартът на кампанията „Огън по президента“ съвпадна с инициативата на служебното правителство на Марин Райков, назначено от Плевнелиев, за изваждане на голяма част от парите на държавните дружества от КТБ, която в момента до голяма степен е монополист на финансовите услуги към държавните компании.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.07 2013 в 15:15

Полицай с докторска титла- това звучи впечатляващо. Направо като в джадайски университет. И как предцени че Бареков е неграмотно лайно? От толкова "разследващи журналисти" само той извади толкова кирливи ризи

22.07 2013 в 11:55

ТВ7 в момента е най-обективната телевизия, това е факт! Колкото за досието на Бареков - нищо изненадващо - той се вре в схемите им и ги разкрива без никакъв страх - нормално е да им е неудобен и да се опитват да го уличат с нещо, но той самият каза, че нямо ат кякво да се притеснява от това, че го следят.

21.07 2013 в 14:29

Кое не ви отърва, го оплювате и омаскарявате.КОЛКОТО И ДА НЕ ВИ СЕ ИСКА, КОЛКОТО ДА ПЛЮТЕ, ПСУВАТЕ, ОБИЖДАТЕ И ПОДСКАЧАТЕ..ИСТИНАТА И ФАКТИТЕ СА НА ЛИЦЕ!! ЗАЩО НИКОЯ МЕДИЯ ОТ ВЕРИГАТА "БОКО ТВ" НЕ ПОКАЗВА ПРОТЕСТИТЕ ПРЕД КЪЩАТА НА ТИКВАТА??? ЗАЩО НИТО ЕДНА ОТ МЕДИИТЕ "БОКО ТВ" НЕ ОТРАЗИ И НЕ ПОКАЗА ПРОТЕСТИТЕ НА ОНЕЗИ 500 ЧОВЕКА ПРЕД ЦЕНТРАЛАТА НА ГРОБ???...
ТОВА Е ТО, МАНИПУЛАЦИЯ И ДЕМАГОГИЯ, НАЧЕЛО С ГОСПОДАРИ НА КЕНЕФА , МАГИ-ХАЛВАТА И БЕНАТОВА-ЛУМПЕНА... ХЕЪРЛЕНА НА ПОМИЯ ПО ДРУГИЯ, КОЙТО ПОЗКАВА ИСТИНАТА ТАКАВА КАКВОТО Е, КОЯТО НЕ ИЗНАСЯ НИТО НА ТИКВАТА, НИТО НА ШЛИФЕРА, НИТО НА БОЛНИЯ МОЗЪК"БОЛЕН", НИТО НА РЯЗАНИТЕ МЕСТАНОВЦИ.. НА НИКОЙ!! КАМПАНИЯ СРЕЩУ ТАЗИ ТЕЛЕВИЗИЯ Е ДОСТАТЪЧНО ЯВНА, ПОДРИВНАТА ДЕЙНОСТ, ЗА КЯОТО СИ ПЛАЩА БОКО С МИЛИАРДИТЕ НА ДЪРЖАВАТА СЪЩО! НЕ СИ МИСЛЕТЕ, ЧЕ ХОРАТА ОБАЧЕ СА ГЛУПАВИ И СЛЕПИ...ТЕЗИ ВИДЕА, МОЖЕТЕ ДА ГИ ПОКАЖЕТЕ НА ВОЖДА ДА СИ ГИ ГЛЕДА, ЗАЩОТО АЗ НИЩО НЕ ВИЖДАМ ОТ ТОВА ВИДЕО, ОСВЕН ГРУПА ГРАЖДАНИ ДА СИ ГОВОРЯТ С ЕДИН ЖУРНАЛИСТ??? КАКВО ЛОШО ИМА В ТОВА... БИСЕТ-ЛАЙНОТО НЯМА ДА ГО КОМЕНТИРАМ, ТОЙ ТВЪРДИ, ЧЕ АЛ-КАЙДА ГО Е ОТВЛИЧАЛА, КАКВО ОСТАВА ЗА НЕГО САМИЯ!!! НАУЧЕТЕ СЕ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ФАКТИ И ДОАКЗАТЕЛСТВА ДРАГИ МИ ОПФФФФФ ЖУРНАЛЯ, ДА ЧЕТЕТЕ И ГЛЕДАТЕ ПОДРОБНО НА СЛУЧВАЩОТО СЕ...НЕ МОЖЕ ТАКА БЕЗОТГОВОРНО ДА ХВЪРЛЯТЕ ПОМИЯ СРЕЩУ НЯКОЙ И ДА МАНИПУЛИРАТЕ ХОРАТА СРЕЩУ ПЛАЩАНЕ! АКО СТЕ МЕДИЯ, КОЯТО ПРЕТЕНДИРА ЗА ОБЕКТИВНОСТ И НЕЗАВИСИМОСТ... ЩЕ СЕ ВЧЕТЕТЕ В НАПИСАНОТО ОТ МЕН!!

20.07 2013 в 18:16

абе не спряха да се джафкат по тези телевизии и да си вадят компромати писна ми!!!!!!!!!!!

20.07 2013 в 18:14

Ето сумирани всичките приноси на Бареков - пет сигтала: http://m.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/barekov_s_pet_signala_do_tsatsarov-197204.html

20.07 2013 в 18:09

доказателства?

20.07 2013 в 14:17

ма бареков лайното политик ще става , лелеееееееее , абе тоя парламент колко говеда маже да побере бе ХОРА ?

20.07 2013 в 12:47

Добър ден ! Ти откри топлата вода ! Поздравления ! Дано усещаш нотката на ирония в думите ми ! От както свят светува тези неща си съществуват под една или друга форма. Всеки има право на гледна точка. Не може да очакваш всички да мислят като теб - нереално е. Медала винаги има две страни и моята истина не е твоята и обратното. С други думи истината зависи от гледната точка. За теб едно нещо може да е мизерия (както се изразяваш) за друг да не е. Правилното в случая е да се опиташ да погледнеш на нещата и от другата страна. Не е задължително да се съгласяваш просто погледни отстрани или от ггоре ако щеш. Това мисля, че се нарича обективност. Та не квалифицирай с лека ръка хората. А иначе българите се обединяваме, само когато националния отбор по футбол или волейбол се представят добре :)

20.07 2013 в 11:34

Абе като сте толкова отворени всички и много разбирате, философи и платени драскчи??...ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ ОПФФФФ НЮЗ И 5КЪМ6 СА НА ЕДИН И СЪЩ СОБСТВЕНИК, ПОДОКО.ЕУ Е ПАК НА СЪЩИ СОБСТВЕНИК...ТЕЗИ "НОВИНАРСКИ" ИЗДАНИЯ, КОИТО ЦЕЛЯТ ЕДИНСТВЕНО ДА ВСЯВАТ СМУТ И ДА ВЪРТЯТ ИНТРИГИ, ПРЕМИНАВАТ ГРАНИЦАТА НА ДОПУСТИМОТО, КОГА СЕМ ЩЕ СЕ САМОСЕЗИРА ЗА ТЕЗИ ИЗМИШЛЬОТИНИ, НЕ МОЖЕ ДА ПУСКАШ ЕЙ ТАКА ОБИДИ И ОБВИНЕНИЯ, БЕЗ ДА НОСИШ НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ!! ДА СИ БЯХТЕ НАПРАВИЛИ ТРУДА ДА ИЗГЛЕДАТЕ ПРЕДАВАНЕТО ИЛИ ШЕФА ВИ Е ЗАБРАНИЛ ДА ГЛЕДАТЕ, А САМО ДА ПИШЕТЕ МИЗЕРИИ...ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ВАС ПИШМАН-БЪЛГАРИ СМЕ НА ТОЯ ХАЛ.ЗАРАДИ ТАКИВА, КАТО ВАС НАРОДА СЕ ЦЕПИ И НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОБЕДИНИ... НО ДОЙДЕ ЛИ ВИДОВ ДЕН, ВИЕ ЩЕ БЪДЕТЕ ГОНЕНИ, ПСУВАНЕ И ЗАМЕРЯНИ С ЯЙЦА И ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ, ТОКУ ВИЖ СЕ УСЕТИТЕ КОЛКО ПРОДАЖНИ СТЕ!! ОПФФФФФФФФФФФФФФФФФФ НЮССССССС

20.07 2013 в 10:51

А ЗАЩО БЕРЕКОВ НЕ НАПРАВИ ПРОУЧВАНЕ--КАК ПЕЕВСКИ СТАНАЛ ТОЛКОВА ЗАМОЖЕН??