Ангелкова: Диалог! Каракачанов: Няма курорт за купон, ами онези с апартаментите по морето?

OFFNews Последна промяна на 20 август 2017 в 08:55 14256 11

Необходимо е да постигнем диалог и консенсус, за да се намери балансът за развитието на националните курорти. Те са имиджът на българския туризъм и от тях зависи много за формирането на цялостната представа за страната ни. 

Това заяви министърът на туризма по повод протестите на бизнеса след проверките за шума в Слънчев бряг по Нова тв. 

На въпрос дали тези инспекции носят загуби за заведенията и хотелиерите и как ще бъдат компенсирани, министърът коментира, че всеки трябва да спазва закона и правилата, но е важен методът за извършването на проверките, които не трябва да пречат на туризма ни. Ние сме за диалог, консенсус и търсене на общо балансирано решение по казуса, затова провеждаме и многобройни срещи с бизнеса преди началото и по време на активния сезон, каза още тя. 

Министърът анонсира, че още следващата седмица тя ще инициира дискусии с бизнеса в Слънчев бряг и по Черноморието, за да бъдат изслушани предложенията на хората по места. Равносметката за това дали има загуби от пропаднали резервации в Слънчев бряг, ще се види след време, вероятно през следващото лято. Ние вече работим за Лято 2018, миналата седмица имах работна среща с представители на управляващия борд на ТУИ, предстои и разговор с ръководители на „Томас Кук“, допълни министър Ангелкова.

Според нея е от изключителна важност да се реши проблемът със статута на националните курорти с промени в Закона за туризма. Така ще може да има алтернатива за всеки посетител и да се знае кой курорт за какво е, стана ясно от думите й. Тя подчерта, че е много важно какви послания даваме чрез нашите действия по отношение на туризма, който е стратегически за българската икономика. Проверките на вицепремиера Валери Симеонов не бяха координирани с нас, но в правителството сме в непрекъснат диалог, защото именно чрез него се набелязват мерки за решаване на проблемите, акцентира министър Ангелкова. 

Тя припомни, че общите приходи от международен туризъм в България за периода януари-юни 2017 г. възлизат на 2,4 млрд. лв. Това е почти 13% ръст спрямо същия период на миналата година, която бе рекордна. За първото полугодие на 2017 г. общият брой посещения на чуждестранни туристи у нас е над 3,3 млн., като ръстът е близо 8%. Това доказва, че България все повече започва да привлича туристи като дестинация за качествен продукт, подчерта още тя.

На въпрос за протеста на морски плаж „Корал“ министърът сподели, че не го разбира. „Била съм на една проверка там през деня и тя мина спокойно. По закон ние проверяваме плажа, а не какво се случва на него, и не делим ивиците на плажове под наем, на концесия или за природосъобразен туризъма. Всеки трябва да се съобразява с правилата и да спазва закона“, допълни тя и подчерта, че по отношение на „Корал“ министерството също разчита на открит диалог. Създадена бе работна група за къмпингуването, чиято работа бе удължена до 15 септември и в нея са включени също представители на протестиращите там, за да се чуе тяхното мнение, съобщи още тя. Необходимо е да се създаде по-лек режим за създаване на къмпинги, защото според сегашната нормативна база условията у нас не са подходящи, а интересът към този вид туризъм е висок. Ние имаме диалог с работната група и тя е платформата за търсене на общо решение, обобщи министър Ангелкова.

Каракачанов: Няма курорт за купон

Не съм адвокат на моя колега Валери Симеонов, но другата гледна точка е на онези 500 000, които имат апартаменти в курортите и не могат да спят до 6 часа сутринта. Кое е по-важно за българския туризъм? Това заяви Красимир Каракачанов, който се включи по телефона в разговора с министър Ангелкова. 

Медиите показват репортажи от протестите на собствениците на заведения и техните служители, обявяват, че Слънчев бряг е курорт за забавления. Няма курорт за купон. Без да коментирам кои са собствениците - ъндърграунда, показва се едно момче с татуировки от ушите до петите и надпис аз съм мутра. Това ли е цветът на българската нация, попита риторично Каракачанов. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13355

9

aviatora

20.08 2017 в 12:02

На дебелата, мазна и чревеугодна мутра Каракачанов ще му кажа, че днешните престъпници и мафиоти са точно като него с мазни шкембета и физиономии! Боклук...

17059

7

рамбо

20.08 2017 в 11:10

Ясно е кого защитава тая кифла. Дали е от загриженост за туризма или заради повечко суджуци можем само да се досещаме. Направо да хваща микрофона и да отива да замени клетия страдалец DJ Станчо

25535

3

Izalina

20.08 2017 в 09:59

"цветът на българската нация" ?!
по комплексите ли верно очаквате да го наберете?

Апартаменти по курортите се продават откакто тези курорти са в този именно вид. Собствениците би трябвало да са знаели къде и какво си купуват, освен ако не са го правили по картинка. Как така изведнъж се загрижиха двамата ПФ-ортаци за тези точно собственици, които в 95те си процента са чужденци.

Те "миснистрите" се бият помежду си с клишета, а аз чакам единна политика и цялостни решения от кабинета. ОСТАВКА!