Ананиев не прие оставката на шефката на Агенцията по трансплантация

OFFNews Последна промяна на 29 юни 2018 в 15:30 1994 0

Снимка dia-nova.eu

Здравният министър Кирил Ананиев не е приел оставката на директора на Агенцията по трансплантация Марияна Симеонова, защото проблемите в сектора трябва да се решават, а не да се избягват. 

Симеонова поиска да бъде освободена заради неясните договори отношения с Евротрансплант и невъзможността да се извършват белодробни трансплантации на българи във Виена, тъй като договорът на страната ни с университетската болница там не е подновен. 

За решението оставката ѝ да бъде отхвърлена съобщи зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева на среща с организациите на пациенти с белодробни заболявания, водещи до белодробни трансплантации. 

Ананиев е възложил на Симеонова спешно да подготви концепция за развитието на Изпълнителната агенция по трансплантация, като посочи най-тежките проблеми и предложи конкретни срокове за тяхното решаване. 

Жени Начева ще наблюдава лично сключването на договор с трансплантационен център в Германия.

"Поемам ангажимент лично да наблюдавам сключването на договор с трансплантационната клиника в Есен, за да могат българските граждани да получават лечение по линия на "Евротрансплант". 30 юли е крайният срок за подписване на споразумението, като в рамките на месеца трябва да приключват всички процедурни действия по финализирането му", каза тя, цитирана от здравното министерство.

Марияна Симеонова обяви, че преговорите с трансплантационния център в Есен, Германия, са в напреднала фаза и се очаква до месец да се сключи договор между клиниката в България и тази в Германия.

"Има нова процедура за сключване на договор с клиники, които са в държави членки на "Евротрансплант", като стъпките са следните: първо трябва да бъде подадено заявление от болница в България, че желае да сключи договор с някоя от болниците в тези държави, като този договор е и за обучение на наши трансплантационни екипи. Всичко това е направено. Получен е отговор от две европейски клиники, които биха желали да бъдат договорен партньор на българското лечебно заведение. В момента се очаква единствено подписване на договора, за да могат българските пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация, да получат необходимото им лечение по линия на "Евротрансплант", каза Симеонова.

По думите ѝ ИАТ е очаквала австрийският трансплантационен център, с който доскоро имаше сключено споразумение за трансплантация на българи, да изяви желание за продължаване на споразумението, но за съжаление от АКН – Виена, не са проявили такъв интерес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови