Пациенти поискаха Ананиев да не приема оставката на шефа на Агенцията по трансплантация

OFFNews 21 юни 2018 в 17:55 3017 0

Снимка dia-nova.eu

Мариана Симеонова

Пациенти с белодробни заболявания, водещи до белодробна трансплантация, поискаха от здравния министър Кирил Ананиев да не приема оставката на директора на Изпълнителната агенция по трансплантация Мариана Симеонова. 

Тя е поискала да бъде освободена заради неясните договори отношения с Евротрансплант и невъзможността да се извършват белодробни трансплантации на българи във Виена, тъй като договорът на страната ни с университетската болница там не е подновен.

Според пациентите в момента всяка промяна в ръководството на ИАТ би довела до забавяне или преустановяване за неизвестен период от време на започналите разговори за подновяване на договор с клиника в страна от Европейския съюз, в която да бъдат осъществявани белодробни трансплантации на български пациенти.

Призивът е подкрепен от Сдружение „Асоциация Пулмонална Хипертония“, Сдружение „Национален Алианс на хората с редки болести“, Сдружение „Асоциация Муковисцидоза“, Сдружение „Идиопатична Белодробна Фиброза“, Сдружение „Асоциация Саркоидоза“ и Сдружение „Алианс на трансплантираните и оперираните – АТО „Бъдеще за всички“. 

Пациентите с белодробни заболявания планират и протест на 29 юни, от 10 часа, пред Министерство на здравеопазването заради проблемите с белодробните трансплантации, като поканиха Ананиев да дойде и да обясни лично докъде са стигнали опитите за разрешаването им. 

"Този протест се организира един месец след символичното изпращане в емиграция на нуждаещите се от белодробна трансплантация. Ние не подкрепяме здравната емиграция и задаваме въпроса – „Какво се промени един месец по-късно?“, обявиха пациентите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!