Алексей Петров: Борисов ме рекетира

OFFNews 03 май 2012 в 11:50 5294 0

Алексей Петров днес в съда. Снимка:Сергей Антонов
Алексей Петров днес в съда. Снимка:Сергей Антонов

Алексей Петров е карал свидетелите по делото "Октопод" Донка Митева и Пламен Устинов да лъжесвидетелстват.

Това каза прокурорът по делото Светлозар Костов и поиска мярката на Петров да бъде променена в по-тежка, за да не може да влияе на свидетелите, както и да извърши ново престъпление.

Късно снощи Пламен Устинов разказа, че три дни по-рано се е видял случайно с Петров в Тетевенско.

По думите на Устинов бившият съветник в ДАНС го е карал да се откаже от показанията си. Това била третата  среща, в която подсъдимият искал от свидетеля да се оттегли от делото. Устинов обясни още, че веднага след ареста на Петров при ходели различни хора, които му предлагали пари, за да не дава показания Прокурор Костов обясни, че Алексей Петров е казал на Устинов, че ще го разстреля пред жена му и детето му, ако не свиделства в негова полза. От своя страна  Петров отрече пред медиите подобно нещо.

"Това са фантазиите на едно момче", каза Алексей Петров и добави, че процесът е политически, а прокурор Костов е поставено лице на Бойко Борисов.

Прокуратурата поиска да не се правят записи на разпитите на свидетели, защото не е задължително, а и губи много време.

За да бъдат изслушани записите от двамата свидетели - Устинов и Донка Митева - вчера заседанието е продължило до 1 часа през нощта. Съдът обаче не уважи искането на прокуратурата и реши да продължи да записва показанията на свидетелите. По искането за налагане на по-тежка мярка за Алексей Петров, съдът ще реши след като разпита свидетелите.

Устинов: Трактора ми поръча да убия Васил Божков и Гриша Ганчев

В показанията си от сряда Устинов посочи, че Алексей Петров е поръчал убийствата на Васил Божков, Гриша Ганчев и на бившия служител на МВР Валентин Шотев. Според Устинов поръчката за Шотев дошла през 2001-а, за Божков - през 2006-а, а за шефа на „Литекс“ Гриша - през 2008 г. В сряда Устинов свидетелства в съда и че Петров го заплашил буквално преди дни – Трактора го убеждавал да заяви, че правителството поръчало атентат срещу Петров по време на предизборната кампания през септември 2011 г.

Алексей Петров: Борисов ме рекетира

Пред журналисти Петров отрече твърденията на Устинов: Този процес е политически, в момента ме рекетира правителството и лично Борисов, а прокурорът Костов е изпълнител, заяви Трактора. Фактът, че съм имал контакт със свидетелите, означава, че аз съм го направил съвсем съзнателно, добави той. За срещата си в неделя с Пламен Устинов Трактора сам настоя да обясни пред медиите какво е станало. Той твърди, че Устинов му е разяснил най-детайлно какво, кой и как стои зад този опит за покушение в град Тетевен. Освен това никъде в НПК няма забрана подсъдимият да говори със свидетели по делото. Прокурор Светлозар Костов изрази задоволство си, че Алексей Петров е признал, че се е срещал с Устинов.

„Надявам се да не го укрие пред съдията, тъй като до този момент в съдебна зала мълчи и говори само пред медиите", коментира прокурорът. Той обясни, че в НПК няма изрична забрана подсъдим да говори със свидетел по същото дело, но законът забранява да се подбужда, притиска или заплашва когото и да било да променя показанията си.

„Това е престъпление против правосъдието, за което се предвижда затвор", обясни още  Костов и добави, че той изцяло вярва на свидетелите Донка Митева и Пламен Устинов, които вчера ясно, недвусмислено и под клетва са заявили, че са били притискани от основния подсъдим по делото „Октопод".

Вчера Донка Митева се яви в съда и сама заяви, че иска да даде нови показания. Тя бе разпитана по делото през февруари и тогава показанията й бяха съвсем различни. До скоро Митева бе защитничка номер 1 на Алексей Петров, но вчера нещата претърпяха обрат. В съда тя разказа, че Трактора я е заставил да лъжесвидетелства. Алексей Петров й е отнел 220 квадрата апартамент и луксозна сграда на бул. "Цар Борис Трети" 136, където се намира ресторант "Перфект".

Първият свидетел разпитан днес бе Павлета Иванова. Тя е била брокер на Георги Цветанов, който през 90-те години е бил съдружник на Алексей Петров в застрахователно  дружество "Левски Спартак". През 1996 г. Цветанов е закупил имот в Банкя на името на Павлета. Къщато била закупена, защото детето му има астма. Година по-късно Цветанов й се обадил притеснен и й казал, че имотът трябва да се прехвърли. Тя се опитала да го разубеди, а той отвърнал  " Поли, имаш дете, мисли и не се опъвай". На следващият ден тя била взета от непознат мъж и била закарана в "Златния телец", където се видяла с една адвокатка и прехвърлила имота на мъж на име Манчо. По късно разбрала, че до "Златния телец" се намирали офисите на Алексей Петров. 

Според прокуратурата Цветанов е прехвърлил имота си на Алексей Петров след натиск от негова страна. Очаква се до края на деня да бъде разпитан още един свидетел и да се реши дали ще бъде изменена мярката на Алексей Петров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови