Александър Томов очаква присъдата си

OFFNews 17 февруари 2015 в 07:39 4453 3

Александър Томов очаква присъдата си

Софийският градски съд (СГС) ще се произнесе с присъда срещу бившия председател на Управителния съвет на "Кремиковци" и шеф на Надзорния съвет на ЦСКА Александър Томов.

В понеделник Прокуратурата поиска 10 години затвор, конфискация на имуществото и временното му лишаване от заемане на ръководни постове по обвинения за източването на близо 29 млн. лв. от металургичния комбинат и други 3,5 млн. евро от футболния клуб ЦСКА. Делото срещу него и още трима подсъдими - Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев, стартира преди 6 години.

Разследването срещу футболния бос и бивш вицепремиер започна през 2008 г. В края на януари 2011-а СГС го осъди на 9 години затвор за източване на металургичния комбинат. Две години по-късно Апелативният съд върна процеса за ново разглеждане заради съществени процесуални нарушения в обвинителния акт. След като получи делото от Софийския апелативен съд, Градският съд го върна на прокуратурата, която трябваше да коригира обвинителния акт за престъпленията, извършени преди повече от шест години. По делото тогава работиха двама зам. градски прокурори - Божидар Джамбазов и Роман Василев. Придвижването на процеса към горната инстанция се забави от съдия Мариян Марков, който писа мотивите 2 години. Заради забавени дела магистратът бе наказан с понижение в Софийския районен съд.

Според прокуратурата Томов е имал активна роля в избора на членове на Надзорния съвет на червения отбор. Под негово влияние Александър Гарибов е избран за член на съвета още на следващото заседание. Двамата предлагат акционерното дружество на ЦСКА да изтегли банков кредит. В резултат на приетото решение средствата от кредита постъпили в касата на армейския клуб, а единствено Томов и Гарибов можели да се разпореждат със сметката.

Според държавното обвинение безспорно е установено, че парите не са използвани за финансовата дейност на клуба, а двамата са отклонили средства в размер 6 825 000 лева. Прокуратурата посочва, че двамата са действали в съучастие и са осъзнавали целта си. Това довело до тежкото състояние на ЦСКА, а впоследствие и до отнемането на лиценза. Държавното обвинение сочи още, че кредитът не е обслужван, поради което дружеството не покривало критериите за работещо предприятие.

По второто обвинение прокуратурата твърди, че нанесената от Александър Томов и останалите трима щета е в размер на 29 млн. лева. Толкова е стойността на хвостохранилището и общежитието на "Кремиковци", което е било прехвърлено към завода на бизнесмена Васил Божков, който притежаваше ЦСКА преди Томов.

Именно с тези пари бе финансирана сделката по закупуването на футболния клуб от Божков през 2007 г, а "Кремиковци" беше обявен в несъстоятелност. Според прокуратурата Томов и Иванов са сключили предварителен договор за прехвърляне на хвостохранилището и машините в него, а подсъдимият Бонев бил упълномощен да прехвърли собствеността на купувача.

Присъдата ще бъде прочетена днес в 13.00 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!