Александър Маринов: Президентът няма как да коментира Навални, не той прави външната политика

"Смятам, че Радев ще се кандидатира за втори мандат. Не вярвам да ходи да кандърдисва ДПС, след като ДПС не го приема"

OFFNews 26 януари 2021 в 09:52 2635 1

Александър Маринов

Министър-председателят подтиква президента да наруши конституцията, питайки го защо не коментира ареста на руския опозиционер Алексей Навални.

Това заяви председателят на Стратегическия съвет при президента Александър Маринов в сутрешния блок на bTV.

"По конституция външната политика се разработва от правителството, а не от държавния глава. Трудно е да се прозре мотивът на министър-председателя за това. Никой не би казал например, че Еманюел Макрон не е защитник на демокрацията, а той не говори по тази тема за Навални“, заяви Александър Мариновпо повод актуалните словесни престрелки между рпезидент и премиер (виж по-надолу хронологията им). По думите му в Европа към момента, с малки изключения, темата се коментира само на ниво външни министри.

Темата за Навални не е съществена за изясняване на противоречията между президента и управляващите, смята още Маринов. Според него различията между Борисов и Радев са сериозни и са базирани на принципните различия за управлението на държавата и за отношението на държавата към хората. "Който и да дойде след изборите на власт, ако се държи така, както сегашните управляващи, ще получи същото отношение от президента", каза Маринов.

Би било прекрасно президентът и премиерът да се обединят, за да има честни избори, но ГЕРБ заяви, че не приема идеите на президента, смята Маринов.

Относно датата за изборите, председателят на Стратегическия съвет коментира: „Аз също бях привърженик на малко по-късна дата. Идеята да се отложи датата беше с оглед на това да се подготви изпълнителната власт, за съжаление, такава готовност не бе дадена и затова вероятно не се отложи с много датата на вота".

"Смятам, че президентът трябва да се кандидатира за втори мандат и ще се кандидатира", заяви Маринов, който подчерта, че държавният в момента има голям рейтинг и се ползва с доверието на хората.

Ако Радев се кандидатира за втори мандат, той ще търси подкрепа на принципна основа и от широка гражданска платформа, добави  Маринов.

"След като ДПС не приема президента, съмнявам се той да ходи и да ги кандърдисва", заяви председателят на Стратегическия съвет при президента в отговор на въпроса дали президентът ще търси подкрепа от движението и отбеляза, че при предишните избори част от гласоподавателите му са гласували за Радев, но не са били от решаващо значение.

Преди дни Борисов заяви, че мълчанието на Румен Радев по случая Навални е "оглушително". Президентът, от своя страна, отговори, че Борисов не се е трогнал от протестиращите у нас, а сега се прави на радетел за демокрация.

 Последва позиция в Туитър на външния министър Екатерина Захариева, която осъди арестите по време на демонстрациите. По-късно тя коментира темата и на заседание на външните министри от ЕС.

Преди ден Борисов отново подкани Румен Радев да коментира задържането на Навални след връщането му с Москва. „Нашата позиция на евроатлантическата и демократична общност е Навални да бъде освободен. Радев да каже позицията си, няма да му се карат толкова, не е страшно", каза Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови