Захариева: Арестуването на Навални доказва, че човешките права в Русия са ограничени

OFFNews 25 януари 2021 в 21:27 3306 0

"Арестуването на Алексей Навални при пристигането му в Русия е доказателство за тревожната тенденция на сериозно ограничаване на гражданското общество и правата на човека в тази страна."

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на редовното заседание на Съвет „Външни работи“ днес в Брюксел. 

Всички държави членки на ЕС осъдиха действията на руските власти, които арестуваха хиляди мирни демонстранти, подкрепящи опозиционния лидер Алексей Навални.

Държавите от ЕС отново призоваха Москва да освободи Навални и останалите задържани граждани.

Министрите обсъдиха широк кръг от теми – ситуацията в Русия, предоставянето на ваксини за Западните Балкани и Източното партньорство, отношенията със САЩ, Турция и Япония, както и климатичната дипломация.

По отношение на ваксините срещу COVID-19 върховният представител Жозеп Борел и еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей призоваха държавите членки да подпомогнат с ваксини страните от Западните Балкани и от Източното партньорство.

Министрите на ЕС отправиха призив към ЕК да продължи разговорите с производителите на ваксини - с цел спешно осигуряване на договорените количества за държавите членки на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови