Ако станат подуправители на БНБ, Чобанов и Гюров ще отговорят за въвеждането на еврото и информационната кампания

Кристина Минчева 24 юли 2023 в 16:39 1405 0

Управител и кандидат-подуправители на БНБ

Снимка БГНЕС/ЯНА ГАЛАНОВА

Петър Чобанов, Димитър Радев, Андрей Гюров

Комисията по бюджет и финанси изслуша кандидат-подуправителите на БНБ Петър Чобанов и Андрей Гюров. Техните кандидатури бяха представени от управителя на БНБ Димитър Радев. Основните приоритети на Гюров и Чобанов са свързани с приемането на еврото у нас. 

Новият стар управител на БНБ Димитър Радев беше преизбран за втори мандат начело на централната банка, а минути след това той обяви, че ще номинира Андрей Гюров и Петър Чобанов за подуправители на БНБ.

По време на изслушването на кандидата за ръководител на управление "Банково" и подуправител на БНБ Петър Чобанов стана ясно, че той ще работи по въвеждането на еврото в страната ни.

Той обеща да работи по въвеждането на единна зона за плащания в евро, присъединяване към европейската платформа за ценни книжа, промени в системите на БНБ и въвеждане на една платформа, която да има единни стандарти с Европейския съюз, въвеждане на регулации и модернизиране на платежния процес с цел елиминиране на банковите измами, въвеждане на дигиталното евро, подобряване на скоростта на трансакциите и други.

Чобанов обяви още, че смята да инициира създаване на ново звено за планиране на стратегическо и оперативно ниво за насърчаване на банковия и финансов сектор, което да бъде под прекия контрол на управителя на БНБ.

Вторият кандидат за подуправител на БНБ и ръководител на управление "Емисионно" Андрей Гюров планира мащабна информационна кампания за еврото, която да даде отговор на въпросите на българите. За него една от най-важните цели е да се установи приемственост през първите месеци между екипите и бързо да се премине към подготовката на служителите към управлението на валутните резерви и директивата по преструктуриране към еврото.

Като други свои приоритети той посочи управлението на портфейли и прилагането на общи решения за операции на общия пазар.

"Работата по подготовката и присъединяване към еврозоната е мой основен приоритет, но това е многопластов процес, който ще изисква детайлно изпълнение. Затова смятам да си партнираме с Хърватската народна банка, защото те наскоро преминаха през тези процеси по въвеждане на еврото и очаквам подкрепа от тях", каза още Гюров.

Той коментира и смяната на левовите банкноти с евро, като според него левовите банкноти имат добра съвременна защита и не се предвижда печатане на нова серия от банкноти заради предстоящото въвеждане на евровалутата в България. Гюров добави, че в момента се обсъжда дизайнът на българските евромонети и те ще бъдат отсечени преди въвеждането на еврото у нас през 2025 г.

Управителят на БНБ Димитър Радев основа избора си за подуправители на БНБ с личните и професионалните им качества.

Петър Чобанов е завършил икономика в УНСС и е започнал кариерата си в БНБ. Академичната му кариера започва от 2006 г., когато става доцент по финанси. През май 2013 г. е избран за министър на финансите. От 2014 г. до днес е народен представител.

Андрей Гюров защитава докторска степен по икономика в Икономическия университет във Виена и успоредно с това работи в австрийската "Фолксбанк". От 2021 г. е народен представител и същевременно е преподавател в редица български университети.

В момента и двете управления се ръководят от подуправители с изтекъл мандат. Калин Христов ръководи "Емисионно", а Нина Стоянова - "Банково".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика