''Ако производителите увеличат цената на хляба с 20%, ще лежи на тяхната съвест''

OFFNews Последна промяна на 20 май 2022 в 21:01 2748 1

Асен Василев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

"Ако хлебопроизводителите решат да увеличат цената на хляба с 20%, това ще лежи на тяхната съвест", заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред бТВ. 

По думите му цената на хляба зависи от хлебопроизводителите и от цената на зърното, което знаем, че "драматично се качи покрай кризата с Украйна, но това, което държавата може да направи, е да не оскъпява хляба с 20%".

През септември ще се види дали ще има по-високи нива на инфлацията. Според него антикризисните мерки не са проинфлационни:

"Те биха били, ако бюджетния дефицит растеше, тъй като това означава, че ще наливаме повече средства в икономиката, създавайки по голям дефицит това, което ние правим, е допълнителните приходи, които се очакват, да се връщат обратно в икономиката и при най-уязвимите групи целево. Така че от тази гледна точка не би следвало да създадат допълнителна инфлация".

Вицепремиерът каза още, че заложената средногодишната инфлация в прогнозата за пролетта е малко над 10%. "Така че при новата бюджетна процедура е 10-11%. Стойностите, които видяхме през март и април, бяха донякъде очаквани. Говорихме, че там ще е пикът. Войната дойде, което допълнително ускори инфлацията, особено на хранителните стоки", посочи Василев.

Според него голямата въпросителна пред инфлацията в момента, ако погледнем април детайлно, не идва вече толкова от енергийни продукти, а идва от храни, от транспорта, облекла и обувки.

"Всъщност остава последно строителната инфлация да влезе в икономиката и можем да стигнем до по високи нива. Това ще го знаем чак септември по две причини: първата, трябва да видим какво ще стане с цените на храните, защото в момента има недостиг огромен - Индия затвори износа на зърно, има голямо количество зърно в Украйна, което не е ясно дали ще успее да стигне до международните пазари", добави министърът на финансите.

Василев коментира, че цените на торовете са се вдигнали драматично, което оскъпява цялата продукция.

"Цените на зърното влизат съответно и в месото. Около 20% е увеличението на хранителната кошница към момента, а през лятото не очакваме някакви драматични движения. Въпросът е какво ще се случи есента", обясни още вицепремиерът. 

По думите му "ние сме заложили буфери в актуализацията, така че да можем да реагираме, ако се наложи".

Асен Василев коментира и мярката за потребителите за горивата: "Акцизът на пропан-бутана е част от акциза на горивата, той не е метан и природен газ, съответно няма как да бъде намален, тъй като вече е на минималната ставка".

"Акциз на газ можем да освободим, тъй като общото потребление на газ в енергийния микс на страната е под 15% и имаме право по евродиректива да го намалим. Но за пропан-бутана специално 25-те стотинки отстъпка също важат, така че там не би следвало да има проблем, както мисля, че и намаленото ДДС за газа също ще важи", заяви финансовият министър. 

Василев посочи, че мярката е само за автомобили с български талон и това е антикризисна мярка специфично за българските граждани.

Очакванията са около 1 млн. семейства да се възползват от мярката.

"Много е важно да се каже, че отстъпките са за най-ниския клас горива, тоест, ако става въпрос за бензина – за А95, ако става въпрос за дизел – без добавки. Скъпите автомобили, които ползват по-висок клас горива, няма да се възползват от тази отстъпка, така че тя наистина е насочена към уязвимите групи на населението, които зареждат по-евтините горива", допълни финансовият министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови