Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

''Ако нещо ще събори коалицията отвътре, това е конфликтът със Слави Трифонов''

Петков намери цаката на европейските лидери, а тя се оказа примитивна до неприличие, заяви Андрей Райчев

Райна Рубенова 03 юни 2022 в 18:33 8754 4

Снимка БТА/Владимир Шоков

Ако нещо ще събори коалицията отвътре, това е конфликтът със Слави Трифонов. Ако той докара докрай като пето колело в коалицията, нищо хубаво не го чака. Ако иска политическо бъдеще, му трябва нещо по-рязко, заяви пред bTV социологът Андрей Райчев.

Той е на мнение, че в момента не се наблюдава криза в коалицията, а обикновено политическо вълнение.

"Имаше две неща, които изглеждаше, че ще съборят правителството: едното беше пращането на оръжие за Украйна, другото - Северна Македония. И двете изглеждаха непреодолими заради полярните възгледи и в управлението, и в населението. И двете бяха преодолени. За оръжията беше даден заден ход, за Северна Македония - ще бъде даден скоро", очаква Райчев.

Според него кабинетът "Петков" симулира две външни политики, а не ги води. Преди около два месеца външният министър Генчовска обяви, че МВнР и външнополитическият екип на премиера имат сериозни различия по темата Северна Македония и че Петков води две външни политики.

"Петков играе младия резервен играч като Зеленски: повтаря това, което западните лидери искат да чуят. A на фона на Орбан - лошия човек, който нещо им се опъва - Петков изглежда отличник. Всъщност нищо подобно на това, което той говори там, не се прави тук. Нищо. Нито дадохме оръжие на Украйна, въпреки че той толкова говори, че ще дадем, нито ще вдигнем ветото, въпреки че той "много иска". Тази политика на двете лица му донесе успех. Кирил Петков намери цаката на европейските лидери, а тя се оказа елементарна и примитивна до неприличие: говори им каквото искат да чуят", заяви Андрей Райчев.

Според него, ако премиерът не беше успял да прескочи тези две кризи, "Продължаваме промяната" щяха да загубят цялата власт.

Ако има референдум за еврото, българите ще кажат "не"

"Българският народ, знаете, не обича да се повишават цените. Затова ако има референдум за еврото, отговорът ще е "не". Това, че не трябва да въвеждаме еврото понеже ще скочат цените, е страшна глупост. Ние сме платили толкова много, за да влезем в еврозоната, минали сме през закриване и преосноваване на индустрии, какво ли не - това е златният медал, финалният щрих. Ако станем член на еврозоната и Шенген, ще влезем във вътрешния кръг на ЕС", каза Райчев.

Той заяви, че нито един политик няма право да си играе с негативното отношение на българите към еврото: "Да дава Господ да ни приемат там и да приключва историята. Смехотворно е политик да се опитва да спечели някакви проценти заради този базов за България въпрос."

Таванът на "Възраждане" е 15-20%

По думите на Райчев българите не искат предсрочни парламентарни избори, тъй като към момента не виждат друг вариант. "Възраждане" е алтернатива, но има таван, тъй като на повечето от българите не им хареса тяхната рецепта.

"Възраждане" са против членството ни в ЕС и НАТО. Те предлагат на българите, и това е сериозна оферта, да си устроим още един 10 ноември наобратно. Ако искат да гласуват за "Възраждане", българите трябва с отворени очи да кажат, че България трябва да смени 30-годишния си курс и да тръгне в друга посока - най-вероятно в посока Русия. Между 15 и 20% е таванът на "Възраждане" в моите очи", каза той.

Според социолога ГЕРБ не целят падането на правителството, а излизането си от изолация. "Искат отново да са търсен партньор за разговори. Денят, в който ще се усмихнат, е когато им се обадят по телефона, не когато падне правителството", заяви Андрей Райчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5531

8

Ран Босилек

04.06 2022 в 07:53

30 години говори само това което тези на власт искат да чуят. Нищо общо с реалността.

10298

6

AntiZ

03.06 2022 в 22:50

Offnews, колко трябва да сте изпаднали, че цензурирате изрази от човекът, заради когото разбрах, че изобщо ви има? Естествено, за Д-р Тони Филипов става дума, лека му пръст! Май ще ви пратя и вас на онова място, на което замина руският карабль, пък се оправяйте с тролове и идиоти както намерите за добре!
"През същата 2013 г. социолозите Сънчо Стойчев, Андрей Лайчев..."
https://m.offnews.bg/news/Nashite-avtori_2490/Ne-tro-ni-govno-a-to-vonia-ti-bu-det_729912.html
"Преди години по повод на Бареков и в изблик на гениалност родихме термина аналлизатори..."
https://m.offnews.bg/news/Nashite-avtori_2490/Iz-delnitcite-na-edin-lud-oktomvri-dekemvri_672075.html
П.п. Очевидно сте му фенове на този дегенерат!

5827

5

pisnamiotmutri

03.06 2022 в 21:36

Слави чака нареждане от Ахмед. БСП едва ли ще ги пожертват, но и те работят по свалянето на ректинга на ПП. Русия 100% е доволна от ситуацията в Бг. 80% от партиите в парламента са им подчинени, имат и президент и водещи медии и шефче на БНБ и т.н

 
X

Да помогнем на украинските деца!