Ако магистрала Хемус остане недовършена, ще ни струва 5 пъти повече

Ремонтът по "Тракия" продължава, заради грешно планиране по-рано, обясни министър Комитова

OFFNews 02 юли 2021 в 08:44 6754 1

Снимка БТА архив

Никой не спира строителството на магистрала „Хемус". Тя представлява едно трасе от 250 км от Ябланица до Шумен, равно на АМ  „Тракия” от Пловдив до Бургас. „Хемус” е разделена на 9 участъка. За участъците от 1 до 6 сме одобрили 1,95 млрд. лв, а за участъците 7, 8 и 9 сме осигурили 1,8 млрд. лв. 

Това обясни регионалният министър Виолета Комитова по Нова тв. 

В участъците 1, 2 и 3 се строи с разрешение за строеж, а в участъците 4,5,6,7,8 и 9 строителството не е започнало. Затова няма как да спрем строителство, което не е започнало, заяви още тя. 

По думите й строителството може да бъде спряно първо от фирмите, които да кажат на работниците си, че нямат пари за заплати. Това ще бъде лъжа, защото те имат много пари, но е възможно този процес да се случи по други причини. Искам да кажа на работниците, че фирмите имат пари. Г-н Беличев също може да спре строителството. Той е шеф на „Автомагистрали” ЕАД и на всички подизпълнители. Аз нямам власт над него. Въпреки че „Автомагистрали” ЕАД е собственост на МРРБ, г-н Беличев може да се уволни, само ако той реши сам, подчерта Комитова. 

Държавата отделя много пари за строителството им. Фирмите, които изпълняват се оплакват от години, че парите за строителството са малко. Държавата е права, че дава много пари и фирмите са прави, че получават малко. Гражданите пък са недоволни от ниското качество. Защо се случва така? Механизмът, по който се надписва сметката, е ясен. При т.нар. „инженеринг”, ако за един път трябват 100 кубика бетон за качествена работа, в сметката се записват 200. Цената остава пазарна, но количеството е завишено. Същата е схемата и със свлачищата. При всички тях няма обществени поръчки, разказа министърът на МРРБ. 

„По едно постановление от участъци от 1 до 6, за които са разходени близо 2 млрд. лв, се строят само 1,2 и 3, а другите не са започнати. Важно е да отбележим, че „Хемус” се строи от нашето търговско дружество, наречено „Автомагистрали” ЕАД, която работи с много подизпълнители, на които са раздадени аванси”, казва Комитова.

„От тези 2 млрд. на нашето търговско дружество са изплатени 1,38 млрд. – парите са там. Като строителство сме изпълнили – 9 км са готови, а още 68 км са в строителство и не са въведени с Акт 16. Около 16 процента от магистралата са изпълнени, а с парите сме много по-напред. Въпрос на месеци е километрите по участъци 1,2 и 3 да бъдат завършени”, обясни министър Комитова.

Аз мразя незавършеното строителство, защото то е най-скъпото. Ако тя остане незавършена тя ще ни излезе 5 пъти по-скъпа. Никой няма интерес да спира строителството на магистралата”, добави тя.

Ремонтът на магистрала "Тракия" се финансира с други средства. Когато аз дойдох в министерството на 12 май - 3 фирми вече работиха в участъка Чирпан – Стара Загора. На 12 май се работеше усилено, а туристическият сезон се открива на 15 май. Опциите пред нас бяха две – или да спрем строителството или да го продължим. Спряното строителство са загубени пари. Грешката е допусната в по-ранното планиране на тези ремонтни дейности”, коментира Комитова. Фирмите започнаха да си искат парите. Ние казахме, че ще им ги дадем, но след като извършим проверка на място. Констатирахме некачествени строителни работи и ги накарахме да си отстранят дефектите”, обясни още министър Комитова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови