Ако израелската армия влезе в Газа, ще има разруха и жертви, които ще я превърнат в неуправляема територия

Името ми е спрягано за какво ли не, но това са сметки без кръчмаря - коментира Николай Младенов слуха, че е бъдещ премиер. Бившият външен и военен министър отклони и въпроса той ли ще е номинацията на ГЕРБ за президент

Александра Маркарян 13 май 2021 в 11:44 6566 1

Николай Младенов

Снимка Getty Images

Николай Младенов

"Ако не се спре с изстрелването на ракети от Газа, никакво споразумение за примирие няма да бъде възможно. (...)  Ако в Газа в момента ситуацията продължи да ескалира и израелската армия влезе вътре със сили, ще има такова разрушаване, такава разруха и такива жертви, че това ще бъде една неуправляема територия за години наред."

Това предупреждава бившият специален координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес и външен министър на България в периода 2010-2013 г. Николай Младенов.

Днес той коментира рязко ескалиралото в началото на седмицата напрежение между Израел и "Хамас", което доведе до над 1000 ракетни удара, разрушения и десетки жертви, включително цивилни, включително деца.

"Това, което виждаме сега да се случва в Израел, в продължение на няколко години ние успявахме да го предотвратим.

(...)

Този път конфликтът се отключи от много фактори, които се събраха изведнъж. И много грешки бяха допуснати и от двете страни. Първо, в Йерусалим в продължение на няколко седмици се трупаше напрежение по две линии. Едната е в един от кварталите - "Шейх Джара", където имаше постановление за извеждането на палестинци от техните домове и заселването на израелски граждани, които имаха претенцията, че сградите са техни. Това предизвика напрежение. Второ, напрежението, което се появи по светите места в стария град на Йерусалим - ислямските свети места и еврейските свети места - по времето на Рамадана с определени действия на радикали, които влязоха в джамията, барикадираха се, полицията трябваше да се намеси и така нататък.

От друга страна, напрежението в Газа продължава да бъде много сериозно и това е нещо, с което аз съм работил сериозно в продължение на шест години. Социалната ситуация там е много тежка. "Хамас" продължава да се въоръжава. Те реагираха на случващото се в Йерусалим, изстрелвайки ракети от Газа, които поразиха цели в Израел и, съответно, Израел реагира на тези ракети. За съжаление, в цялата тази каша се добавиха и решението на президента Абас за пореден път да отложи палестинските избори, които бяха изключително важни, за да се намери някакво решение на това разделение между Западния бряг и Газа, което съществува в продължение на повече от 10 години. Всичко това гръмна в един момент", каза Младенов пред bTV.

Той повтори: "Грешки бяха допуснати" и допълни: "Ескалацията, която се случи от Газа, с ракетите беше изключително тежка. Ние сме имали подобни ситуации в последните няколко години, но винаги сме успявали да ги овладеем около Газа с преговори, които бяха между двете страни".

На въпрос как се преговаря с "Хамас" дипломатът отговори:

"Трудно се преговаря с радикални групировки, не само в Израел и палестинския конфликт, в Ирак и навсякъде в региона. Много трудно се преговаря. Особено в ситуация, когато имаш една групировка, която в продължение на вече над 10 години контролира територия, има доста добре изградена военна групировка, ракети, цяла структура, но, в същия момент, носи отговорност за живота на два милиона граждани, които живеят в Газа.

Тези хора живеят в изключително тежка ситуация. От една страна, те живеят под контрола на "Хамас". От друга страна, границата с Израел е затворена. От трета страна, границата с Египет е затворена.

В продължение на едно десетилетие има четири конфликта - последният е от 2014 г., които са разрушителни за Газа.

Работата на ООН в голяма степен беше да осигурява всичко: като започнем от дизел, за да има генератори в болниците, за да има електричество, до лекарства, заплати на учители и така нататък. Много са факторите, които предизвикват това постоянно напрежение в Газа. Опитите до този момент за стабилизация бяха изградени върху логиката: първо, да няма напрежение по границата между Газа и Израел; второ, да има облекчаване на хуманитарната ситуация и, трето, да има преговори за разрешаване на дългосрочните въпроси.

2018-2019 г. имахме поне три случая на ескалация на напрежението, която заплашваше да избухне в това, което сега виждате, но в последния момент двете страни успяха да овладеят себе си и да не се стигне до такава ескалация. Но, пак казвам, тогава ситуацията беше по-различна. Тогава се занимавахме основно с Газа и със случващото се само в Газа. Сега имаме уравнение с няколко неизвестни: от една страна, Газа. От друга страна - Йерусалим. От трета страна - напрежението в Израел, което се появява между евреи и мюсюлмани. И, от четвърта страна, нещо, което продължава вече много години. Това е вътрешно палестинският конфликт".

За Младенов има една страна, която може сега да посредничи между Израел и палестинците и тя е Египет, но има условие:

"В случая най-важна е ролята на Египет, защото Египет е ключова държава. (...) Аз винаги съм работил с Египет по всички преговори, които сме правили в региона успешно. Те знаят какво трябва да се направи, но трябва да има пространство за медиация. В момента като че ли все още няма пространство за медиация. Няма място, където двете страни сами да решат, че е време да постигнат някакво споразумение. Все още сме в момент на ескалация, за съжаление. Това, което виждаме като жертви от едната страна и от другата страна, става все по-тежко. Имаме цивилни жертви. 10 деца в Газа вече са загинали. Имаме цивилни жертви в Израел, къщи ударени. Ако не се спре със стрелянето на ракети от Газа, ако не се спре с изстрелването на ракети от Газа, никакво споразумение за примирие няма да бъде възможно".

Той признава, че сега ситуацията е по-тежка, отколкото когато той е бил специален координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес, защото "уравнението вече не е само Газа":

"Човекът, който ме наследи, е изключително компетентен дипломат от Норвегия - Тор Венесланд, аз съм работил с него много години и вярвам, че той знае в момента какво трябва да се направи и как да се направи на място, но неговата задача ще бъде в определен смисъл по-сложна, именно защото уравнението вече не е само Газа. Уравнението вече включва и много нови неизвестни. Както казахте, и междуетническото напрежение в Израел нараства. За съжаление, всичко това има своето обяснение. В продължение на десетки години израелците и палестинците живеят разделени един от друг. Опитите за мирен процес, за някакво решаване на конфликта стават все по-малко и по-малко. Всички се занимават с това да управляват конфликта по-скоро, отколкото да го решават. И това довежда до радикализация на населението. От палестинска страна имаме много хора, които са родени, както и от израелска, разбира се, години след Осло 1994 г., когато се подписват споразуменията в Осло. Те са израснали в съвсем друга реалност от техните родители, които са участвали в процесите преди. Искат съвсем други неща. Това, което видяхме в Йерусалим през последните дни, е така наречената TikTok революция, когато от едната и от другата страна се правеха снимки и се публикуваха в социалните мрежи. Това са много опасни тенденции на радикализация. Винаги съм предупреждавал, че ако няма смислен мирен процес, в който лидерите и от едната, и от другата страна да покажат на своите хора как и по какъв начин ще бъде постигнат устойчив мир, населението ще бъде обект на радикализация. Дали тя ще е религиозна, или някаква друга, но тя ще бъде радикализация".

Младенов прогнозира, че настоящата радикализация ще продължи през следващите няколко дни.

"Надявам се горещо, че в рамките на два, три дни ще има едно осъзнаване от двете страни, че е време да се отворят канали на комуникация за постигане на примирие - каза той. - Но първата стъпка на такова примирие трябва да бъде спирането на ракетите от Газа, за да могат да спрат и израелските удари по Газа, за да може да има пространство да се говори за каквото и да е. Много по-сложно ще бъде наистина този път, защото виждаме и продължаващото напрежение в Йерусалим, което расте."

Попитан кой е бил най-тежкият му момент като специален координатор по Близкоизточния мирен процес, той отвърна, че той се случил през 2019 година, когато "реално трябваше да предупредим едната страна, че ако не се спре ескалацията буквално до (...) 10 часа вечерта, ще последва военна операция, която ще бъде разрушителна. Този разговор трябваше да предаде не само заплахата от такава операция, но и сигурността на последствията от такава операция. Защото ако в Газа в момента ситуацията продължи да ескалира и израелската армия влезе вътре със сили, ще има такова разрушаване, такава разруха и такива жертви, че това ще бъде една неуправляема територия за години наред".

Как е успял да успокои ситуацията?

"С много усърдие и с много добре структурирани мисли, план как да се излезе от ситуацията. Това беше основното - че тогава имахме план как да се излезе от ситуацията, който показваше как и двете страни могат да намерят своята "победа", без да трябва да признаят поражение, и да си дадат сметка за разрушителните последствия за целия регион, които биха могли да имат" - каза Младенов и допълни, че такъв разговор се води "седмици наред".

Българската политика

Младенов отклони въпросите за завръщане в българската политика с думите, че е в България, за да си почине. Желанието му за почивка било и мотивът му да отклони предложението да стане специален пратеник на ООН в Либия.

"Аз вече имам две деца и имам нужда да прекарам малко повече време с тях" - каза Младенов, попитан за Либия.

На въпрос за евентуално завръщане в българската политика Младенов, който два пъти е министър при управлението на кумувалия на сватбата му през 2011 г. Бойко Борисов (на отбраната от юли 2009 до януари 2010 г. и на външните работи - от 27 януари 2010 г. до 13 март 2013 г.), отговори:

"Аз Ви казах, че съм на почивка в България, моля Ви се - обърна се той към питащия го водещ. - Предстоят нови избори, политическите партии са заявили платформите си."

На въпрос чува ли се с Борисов, Младенов отговори: "Чувам се с всички, не само с господин Борисов. С него се познаваме от много години, работили сме много заедно с други хора в миналото правителство, в служебното правителството - с трима от министрите съм работил пряко с тях."

С тях говорел това, което и с водещите - за Близкия Изток.

"Основно говорим това, което и с вас. Те се интересуват от това, което се случва в региона. Не веднъж сме коментирали това, което се случва в региона, защото България продължава да е близка до този регион и да има позиции, които са важни в рамките на ЕС. Това, което се случва около нас... има много теми", каза Младенов.

Последно разговарял с бившия премиер Борисов "около изборите, малко след тях може би". Коментирали кампанията и това, което предстои.

Младенов изрази и разочарование от това, че 45-ото Народно събрание не е успяло да излъчи правителство:

"Аз със съжаление споделям, че не бяха направени достатъчно опити в рамките на последното Народно събрание, 45-ото, да бъде излъчено правителство и мисля, че това щеше да бъде един добър вариант - ГЕРБ излиза в опозиция, те така заявиха в самото начало, останалите политически сили трябваше да направят опит да сформират правителство, за да се избегнат избори. Ако трябва да търсим паралели - с условието, че в момента не е уместно да се търсят, Израел през последните четири години мина през четири избора. Сега дори има вероятност и за пети парламентарни избори. Всичко това заради неспособност да се сформира стабилно управление. Горещо се надявам и се моля България да не върви по този път, защото ние нямаме нито силите, нито възможностите, нито нуждата да си предизвикаме това".

На реплика от водещата, че името му е спрягано за премиер той отвърна: "Името ми е спрягано за какво ли не, но това са сметки без кръчмаря". Водещият потърси прилики между думите на Бойко Борисов, с които той описва евентуалния кандидат на ГЕРБ за президент като "умен, красив, с опит, приет на Запад, с добри отношения на Изток". "Възможно ли е това да сте Вие? За президентските избори говоря" - попита водещият и получи за отговор: "В ГЕРБ има достатъчно хора, които отговарят на тази характеристика".

Според него основните задачи пред служебния кабинет са "да успокои малко страстите в България и да подготви изборите" и да се предприемат "много сериозни противоепидемични мерки". Много важно било също да има приемственост в областта на външната политика и отбраната. Открои също нуждата да не изостават спешни задачи, например работата по Плана за възстановяване и подготовката на България за еврозоната, защото "финансова дестабилизация на страната в момента би била опасна". 

Попитан за обвиненията за политически натиск и рекет срещу бизнеса, отправени от бизнесмени на заседания на Комисията по ревизия към 45-ото Народно събрание, Младенов коментира: "Мисля, че всичко това, което беше изнесено, трябва да бъде разследвано от съответните органи. Има прокуратура, която трябва да направи своите изявления, да направи своите проверки, да каже какво се е случило и как се е случило, но то е даже не само това, а и какви мерки трябва да бъдат взети в бъдеще, за да не се случват подобни неща".

На въпрос за състоянието на държавата Младенов каза, че се надява служебният кабинет да види "една финансово стабилна държава, защото това е изключително важно за България. На второ място ще видят една страна, в която има подготвени, достатъчно добре разработени планове за европейски инвестиции в рамките на предстоящото субсидиране от ЕС, които, разбира се, може би ще трябва да бъдат актуализирани от следващото правителство с нови проекти, ще видят една външна политика и една отбранителна политика, които са правилни и които са добре структурирани, така че със сигурност... вижте сега, страстите са високи, разбира се, че са високи. Имаме много сериозен протестен вот срещу ГЕРБ, има много сериозен вот и за ГЕРБ в обществото, така че със сигурност ще има страсти и емоции, но аз се надявам горещо (...) страстите винаги трябва да бъдат овладявани в едно управление, да не позволяват да избие на преден план разрушителната сила на омразата, на разделението, на тези страсти във всяко общество, които могат да бъдат много опасни".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1806

1

Nick Ivanov

13.05 2021 в 13:19

Палестина е окупирана страна, такъв е статуса й в ООН. Санкции против зверствата на Израел няма, благодарение на постоянното вето от страна на САЩ. Заслугата за настоящето напрежение е именно на Щатите, които при Тръмп признаха Йерусалим за столица на Израел, и по този начин насърчиха евреите за акции като въпросното изселване на палестинци (чистка). Самият Израел си вкара таралеж в гащите, защото с едно движение нулира всички "успехи" за подобряване на отношенията с арабските страни от Залива, и даде козове в ръцете на Иран, който в момента се раздва на хаоса там.