АБВ дадоха заявка за общ кандидат за президент с БСП

Изправени сме пред дебат за промени в кабинета, заяви Румен Петков

Симона Костадинова 12 януари 2016 в 14:46 3160 0

Във всички случаи ние сме изправени пред дебата за необходимост от кабинетни промени, заяви на пресконференция зам.-председателят на подкрепящата управлението АБВ Румен Петков.

Има няколко политики на правителството, в които въпросите са много повече от отговорите, добави още той.

От АБВ остро разкритикуваха политиката на здравния министър Петър Москов и дори изразиха съмнение, че ще има реална реформа в този сектор. Според тях в законопроектите на министъра най-негативният момент е орязването на социалните функции в сферата на здравеопазването.

От партията на Първанов изразиха и критиките си към друг министър на Реформаторски блок - Тодор Танев. Те подчертаха, че първите стъпки на реформата са положени с промените в Закона за предучилищното и училищно образование, но че част от Закона за висшето образование е смущаваща и показва непознаване на системата.

Петков определи политиката на правителството в сферата на отбраната като неадекватна. Разкритикува и вътрешният министър Румяна Бъчварова за отсъствието и при двете убийствата от миналата седмица. 

"Отсъствието на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и на главния секретар на МВР Георги Костов е необяснимо. Отсъствието на министъра е нелепо на фона на тези две брутални убийства, които виждате, че са обект на безкрайни анализи и журналистически коментари", каза Петков.

По думите му въпросът защо Бъчварова не се е върнала от работното си посещение в Китай трябва да се зададе на премиера Борисов, които я е пратил там. "Той счита ли, независимо преди колко време е договорено това посещение и какво последствия ще има то за партньорството ни с китайските служби, че в тази ситуация е нормално от страната да отсъстват министърът на вътрешните работи и главният секретар", попита Петков.

Петков заяви, че Бъчварова и ръководството на МВР са допуснали няколко грешки скоро след встъпването й в длъжност. По думите му заплатите, които полицаите получават накуп при пенсиониране, не са бонус, както ги е нарекла Бъчварова, а компенсация за напрегната им работа в продължение на 20-25 години.

На въпрос дали АБВ ще иска оставката на Бъчварова Петков отговори: Вижте, най-лесно е да се искат оставки.

Той подчерта, че Бъчварова е поела министерството в един от най-тежките периоди в неговата история, визирайки бежанската вълна, която пристига в Европа.

По повод актуализацията на коалиционното споразумение между РБ и ГЕРБ, Петков обясни, че е възможно и АБВ да направи преглед и да поиска промени в споразумението си за подкрепа на управляващите. Той обаче обясни, че това може да стане чак след като станат ясни промените в текстовете между РБ и ГЕРБ.

Петков подчерта, че ако промените в управленското споразумение не устройват АБВ, те може да оттеглят подкрепата си към управляващите.

Той заяви също, че е възможно с БСП да издигнат общ кандидат за президент. От АБВ обаче не са съгласни с женалието на БСП да имат водещата роля, а партията на Първанов да е второстепенна.

От АБВ обявиха, че в неделя започват поредица от дебати, посветени на предстоящите президентски избори. Те ще са под мотото "Президентът: лидер или придатък". Целта е да привлекат вниманието на българските граждани върху същността на президентския избор и хората сами да преценят от какъв държавен глава се нуждае страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови