9 самолета с военна помощ пращаме за Украйна, но без изтребители и ракети

OFFNews 19 ноември 2022 в 12:27 6891 2

Димитър Стоянов

Снимка Прессекретариат на президентството

Димитър Стоянов

Каква военна помощ ще изпрати България на Украйна - завесата открехна министърът на отбраната Димитър Стоянов, като уточни, че тази информация е секретна и няма право да оповести съдържанието на документа, описващ правителственото решение. 

Припомняме, че на 3 ноември, в първите дни от конституирането си 48-то Народно събрание задължи Министерския съвет да изработи в едномесечен срок проект за предоставяне на военна помощ за Украйна. Този срок изтича скоро, а МС подготвя пакета, който ще бъде предоставен на Украйна. Най-вероятно неговото съдържание ще бъде обсъдено в Народното събрание, каза министър Стоянов.

От негово интервю в сутрешния блок на БНТ днес обаче все пак се разбраха някои детайли.

България няма да предостави самолети, нито руски зенитно-ракетни системи C-300. По думите на министъра, ако ги предоставим, няма с какво да пазим нашето небе. Затова подходът щял да е "консервативен", каза той, без да уточни какво има предвид.

Военната помощ ще е в голям обем и ще бъде изпратена наведнъж - по суша и въздух, като за въздушния превоз ще се използват девет самолета Боинг C-17.

България вече е потърсила съдействие за логистиката от САЩ и Великобритания.

"През първия период имаше 3 доставки, които бяха направени от Министерството на отбраната - каски, бронежилетки, това беше при редовното правителство. Служебното правителство предостави 350 медицински комплекта за обслужване на 35 000 ранени, както и 35 000 комплекта дрехи и обувки. Сега сме в етап на подготовка за изпълнение на решението на 48-ото НС , който ще бъде предоставен на тренировъчната мисия в Полша, която е отново за украинската армия. Какво въоръжение, за съжаление, не мога да споделя, тъй като документът е класифициран", заяви Стоянов.

От думите на министъра стана ясно още, че България не е получила от Нидерландия предложение за предоставяне на техни самолети F-16. Нидерландия обаче е предложила обучение на пилоти на F-16. Той не изключи напълно възможността, след като Нидерландия получи нови самолети и свали досегашни F-16 от въоръжение, такова предложение да бъде направено.

До 2028-2030 година поръчаните от България американски самолети няма да могат да летят ефективно, подчерта министърът на въпрос ще спрян ли МиГ-овете да летят през 2023. Според Стоянов през този адаптационен период (2023-2030) трябва да има алтернативен вариант, за който още няма окончателно решение.

Стоянов поздрави Сухопътните войски, които днес отбелязват своя празник. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2070

3

НЕМА ТАКЪФ

20.11 2022 в 17:54

ЗАЩО ДА РЪЖДЯСВЯТ РУСКИТЕ ДЪРТИ ТАРАЛЯСНИЦИ ПО СКЛАДОВЕТЕ ! ДАЙТЕ ГИ НА СМЕЛИТЕ УКРАИНЦИ ПОНЕ ЗА ЧАСТИ , АКО НЕ ДРУГО ! ДА ТРЕПАТ ТАМ НАЕМНИТЕ УБИЙЦИ НА МАРОДЕРА путъо ! A T T A C K !

-5426

1

Бай Пешо от Перни 6

19.11 2022 в 21:10

И през ВСВ подкрепяме нацисти и сега го правим, не си научихме урока. После защо Червената армия влязла в България. защо ги посрещали като Освободители, защо имало Народен съд. Не са си научили урока нашите политици.