50 млн. инвестиция и 3 хил. работни места промениха закона за наркотиците

Николаос Цитиридис 20 декември 2017 в 11:35 8533 0

На второ четене оконателно бяха приети промените в Закона за контрол върху наркотичните вещества. Повод за ремонт на закона е инвестиционен интерес на предприятие за кабелно оборудване за автомобили, който използва химични смеси за производство от забранените списъци на здравното министерство.

Мотивите на вносителите от ГЕРБ и Обединени патриоти са, че с предложения законопроект се създава законова делегация чрез подзаконов акт химически смеси за промишлеността да могат да бъдат използвани, когато наркотичното вещество не надвишава определено количество и не може да бъде използвано директно и извлечено с лесно достъпни или икономически изгодни средства.

Разрешителни за работа с подобни химични смеси ще издава министърът на икономиката или упълномощено лице, приеха днес депутатите. 

Народните представители не одобриха предложението глобите за нарушение на новите разпоредби да бъдат прекалено солени, както искаше социалистът Георги Михайлов. Неговото предложение бе те да са до 150 хил. лева. Ресорната комисия отхвърли тази идея и санкциите ще са до 15 хил. лева.

Пример за подобна индустриална полза от наркотично вещество е производството на полимерни изделия за промишлеността. За тях се ползват химически смеси, които в малък процент съдържат веществата 1,4 Бутанидол и/или Гама-бутиролактон (GBL). Получен краен продукт от ползването на тези вещества е полиуретан, който служи за направата на уплътненията, наречени громети.

Промените в Закона стават заради стартиращата скоро дейност на предприятие за кабелно оборудване за автомобили.

То ще създаде 3150 работни места в Плевенско, а инвестицията е за 45,5 млн. лева.

Планирана е и друга подобна инвестиция от чуждестранен инвеститор на стойност от 100 млн. лева. Обещанието е за 2000 работни места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!