2700 родители ще следят за преписване и теч на информация по време на матурите

OFFNews 13 април 2016 в 19:28 2267 0

Снимка БГНЕС

2700 родители ще следят за преписване и теч на информация по време на матурите, за да се осигури честното им провеждане. Това обяви министърът на образованието Меглена Кунева по време на среща с родителските асоциации.

Родители ще присъстват при запечатването и отпечатването на всяка от залите, отварянето на паролата за изпитния материал и размножаването на материалите, както и в наблюдението на санитарните помещения, уточниха от министерството.

Родителите ще бъдат избрани след предложения от училищните настоятелства или родителските комитети, които ще бъдат гласувани от педагогическите колективи и след това предложени на директорите.

Тримата родители, излъчени от всяко училище, не трябва да са преподаватели или да имат деца в 12 клас.

Според министерството с помощта на родителите може да се предотврати и теч на информация след изпращането на варианта за изпита в училищата.

За момента не е ясно обаче какви мерки ще се вземат за теч на информация от самото ведомство. Очаква се следващата страница да бъдат представени мерки за предотвратяване на нарушения при провеждането на матурите.

Меглена Кунева посочи още, че на срещата е обсъдено и отпадане на втората смяна в училище, а първият час да започва в 9 часа, с което тя е съгласна. Промяната обаче нямало да стане сега, а след няколко години, но пък сега можело да се постави основата.

Причината за исканата от родителите промяна е децата да не стават толкова рано през зимата.

Подобна промяна обаче ще е проблем за училищата в големите градове, където във всеки випуск има много класове.

Обсъдено е и засилване на ролята на класния ръководител между 5 и 7 клас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови