12-часови смени за работещите във ВЕЦ и ПАВЕЦ

OFFNews 31 януари 2024 в 13:32 768 0

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Драгомир Стойнев - вносител на законопроекта

Работещите във ВЕЦ и ПАВЕЦ да преминат от трисменен на двусменен режим и да дават смени по 12 часа, предлагат със законопроект Драгомир Стойнев и Георги Гьоков от БСП.

Поправките днес минаха на първо четене в пленарна зала, като срокът за предложения между четенията бе съкратен на три дни. По думите на вносителите предложенията са дошли от работещите в централите.

"Работещите като оперативен дежурен персонал в подземни ВЕЦ и ПАВЕЦ могат да работят на смени с максимална продължителност до 12 часа, независимо от продължителността на намаленото работно време", се казва проекта.

Гьоков и Стойнев пишат в мотивите си, че географското разположение на централите, тяхната отдалеченост, ведно с голямата денивелация и характеристиките на пътя, физическото и психическо натоварване от цикличността на три смени, на практика намалява под изискуемия минимум времето за почивка и възстановяване и увеличавана заболеваемостта и стреса на заетите през последните години.

"Преминаването на 12-часови смени ще осигури възможност за по-добра и по-професионална реакция в случаите на евентуален инцидент", смятат вносителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!