„Няма да ставам кмет на София, папа или генерален секретар на НАТО“

OFFNews 19 май 2015 в 15:37 3988 2

Снимка БГНЕС

Нямам намерение да ставам кмет на София, папа на Рим или генерален секретар на НАТО. Това заяви здравният министър Петър Москов пред журналисти на въпрос дали ако му предложат да се кандидатира за кмет на столицата, ще приеме.

Москов подчерта, че не се притеснява за подкрепата на здравната реформа от страна на правителството.

Разговарях и днес с премиера Бойко Борисов. Стриктно изпълняваме препоръките на ЕС и ангажиментите на управлението, свързани със здравеопазването, каза той.

Здравният министър още веднъж увери, че Министерството на здравеопазването ще обжалва решението на ВАС за спиране на методиката за плащане на болниците от страна на НЗОК. Лечебните заведения не трябва да се радват, защото лимитите остават, категоричен е Москов.

Министерският съвет, Министерството на финансите и Министерството на здравеопазването финализират позицията си за обжалване на становището на тричленния състав, увери Москов.

Министърът отново подчерта, че дотогава лимити ще има, но те ще се определят по друг начин.

Москов обяви и някои от идеите си за промеи в здравеопазването. Сред тях е и здравните инспектори да броят празните опаковки и ампули от скъпоструващите лекарства, за да се следи за злоупотреба и нелегална продажба на тези медикаменти.

Всяка болница ще трябва да отчита лекарствата, които купува, и да съхранява празните опаковки в прозрачни пликове с по-малък брой опаковки – например по 10, за да бъдат преброявани по-лесно, обясни Москов.

Имаш толкова пациенти, накрая трябва да има такова количество празни флакони, нали така каза той и посочи, че когато споделил с колеги тази своя идея, те го обявили за параноик. 

По повод изказването на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, че от ГЕРБ имат притеснения относно здравната реформа и начина, по който се прави, Москов обяви, че е съгласен всяко предложение да минава на обществено обсъждане.

Относно случая с пребитото от акушерка бебе в „Софиямед“ и откритите нарушения в болницата Москов заяви, че лечебното заведение ще получи глоба.

Ще санкционирам всяка институция, която води до нарушение на протокола и стандартите за лечение. Няма да позволя обаче определени лекари да бъдат демонизирани. „Софиямед“ е добре работеща болница, каза Москов.
По темата за сливането на болниците от карето на Александровска болница Петър Москов обяви, че е готов да чуе аргументи за това защо тези действия няма да са в полза на пациентите.

Няма и никога не е имало идея за закриване на медицински дейности. В момента пациентът е като футболна топка между отделните болници. Трябва пътят на пациента да е ясен. Разбирам, че комфортът на някого ще бъде нарушен, но настоявам да не се нарушава комфортът на пациента, подчерта Москов и обясни, че заради това няма да отстъпи от здравната реформа.

Той отново се закани, че ще сменя директорите на болници, които надписват дейност. Ще сменям директори един по един, категоричен е министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!