Влюбен лешояд намери любовта на 150 км от дома

Борислава Бибиновска 13 февруари 2013 в 14:14 2943 2

Белоглав лешояд се влюби. Снимка: Wikipedia
Белоглав лешояд се влюби. Снимка: Wikipedia

Любовта отведе белоглав лешояд от Котел на 150 км от дома, в Маджарово (Кърджалийско), където си намерил партньорка.

Това разказа за OFFNews Елена Кметова от "Зелени Балкани", координатор на проекта "Възстановяване на популациите на едрите европейски лешояди в България". На новата двойка еколозите се натъкнали по време на редовно наблюдение на колонията край Маджарово.

Белоглавият лешояд идва у нас през 2007 г. от френски зоопарк. Еколози от "Зелени Балкани" поставят "френския" лешояд в специална клетка за адаптация, а през 2009 г. го пуснат на свобода в района на Котел. През 2011 г. лешоядът сам открил естествената колонията от същия вид край Маджарово.

В събота птицата, маркирана като "В19", била засечена в компанията на женски лешояд в Маджарово. Еколозите забелязали, че един от лешоядите прекарва по-голяма част от времето в гнездото, откъдето предполагат, че двойката се готви да създаде потомство.

"За нас това бе приятна изненада", коментира Елена Костова.

Птицата е била разпозната по синята крилометка с жълт номер 10 и зелен пръстен В19.

От "Зелени Балкани" разказаха, че това е първият случай в рамките на програмата за възстановяване на лешоядите, когато лешояд от една колона се заселва друга.

"Ние с колегите се шегувахме, че откъдето е жената, там е родата", казва Елена Костова.

По думите й лешоядите са социални животни, които лесно създават семейства. Първият път на гнездене не винаги е успешен, защото младите лешояди са неопитни. Около обаче има 18 други двойки и еколозите се надяват младите партньори да почерпят опит от тях. От "Зелени Балкани" обаче са в трепетно очакване дали през март месец ще се появи малко лешоядче.

В момента новото семейство строи дома си на Кован кая, която е една от най-важните гнездови скали на белоглавите лешояди в Източните Родопи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!