Традиции или лош вкус: Разфасоват две прасета за Коледа пред Община Пловдив (видео)

OFFNews 18 декември 2018 в 16:20 6558 0

Намерението на кмета на Пловдив да припомни на съгражданите си позабравените коледни традиции, като разфасова две прасета пред сградата на Общината, срещна широк отзвук в социалните мрежи.

На заседание на Общинския съвет кметът Тотев заявил, че така жителите на града, особено по-малките, ще могат да се запознаят с традициите. За целта е поканен топ кулинарят Ути Бъчваров.

"Тъй като вече повечето млади пловдивчани нямат много възможност да ходят по селата и да се запознаят от близо с традициите, ние решихме да направим така, че традициите да дойдат в града", казва градоначалникът.

Прасетата ще бъдат разфасовани до елхата пред сградата на общинската администрация. В събитието ще участват и коледари с геги и гевреци.

Кметът Иван Тотев отбеляза със съжаление, че "общината не може да фактурира повече от две прасета", но за сметка на това ще има "голяма скара, вино, хляб, кисели краставички и лютеница".

„Много хора свързват проявите покрай Европейска столица на културата единствено с новото, съвременното изкуство. А това е проект, който включва и опознаване на традициите", каза още Тотев и уточни, че събитието ще бъде "много културно".

От думите на кмета не става ясно дали животните ще бъдат заколени пред Общината или само ще бъдат разфасовани там.

Разфасоването на прасе в централна градска част няма да е прецедент. През 2017 г. това се случи и на Фестивала на стоте войводи в Сливен отново с участието на Ути Бъчваров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови