Цветен и артистичен Tattoo Fest в София (снимки)

Борислава Славова 07 октомври 2012 в 20:26 7834 5

Tattoo Fest Sofia 2012 Снимка: Сергей Антонов
Tattoo Fest Sofia 2012 Снимка: Сергей Антонов

Хиляди почитатели и татуисти от цялата страна и чужбина станаха част от най-атрактивното събитие на годината - Tattoo Fest Sofiа 2012 на 4 km Party Center.

В рамките на два дни фенове на татуировките имаха възможността да видят арт-талантите в действие. По-голямата част от татуистите на 34-те студиа, участници във фестивала, работиха на място. Те демонстрираха творчески умения в стилово отношение-от японски, през реалистичен, та чак до "cartoon" стил.

Останалите бяха търговски щандове и предлагаха машинки и инструменти за татуиране за професионалистите, а за феновете - комикси, рекламни фланелки, готик бижута и аксесоари. За онези пък, чиято слабост е пиърсингът, имаше богат избор от обеци и флешове в най-различни цветове.

На феста дойдоха много млади и възрастни хора, хора с много татуировки и такива без нито една - всички от различни субкултури.

"Има градация и в татуистите, има страхотни таланти. Вече се правят повече цветни татуировки, а много предубедени хора промениха изцяло мнението си", разказва организаторът на фестивала Емил Сапаревски.

Гост-татуистите от чужбина също останаха впечатлени от родния фестивал. Гърците бяха очаровани от организацията. Единственото, което им липсваше, бе работата на място.

"Българите все още предпочитат да си правят татуировка при познат татуист, отколкото при чуждестранен, бил той и голямо име от европейската сцена. Сякаш имат недоверие или страх от неизвестното. На хората им трябва време да свикнат. Вероятно догодина ще има повече хора, които ще се татуират при тях", казва Емо.

Атракция в тазгодишното издание на фестивала е висенето на куки (боди съспеншън) и огненото шоу, чиито автори са испанците от "A Sangre Fria Body Art". Те ще "пускат кръв", увиснали на куки, закачени на гърбовете им и ще прелитат на огнени кълбета.

За трета поредна година зрелищното изпълнение на чужденците събира множество любопитни погледи, а най-смелите направо опитваха от екстремното преживяване.

"Макар и все още недоразбрана, тази култура доби популярност у нас. Хората сякаш свикнаха с различното и, вместо да го отричат, се опитват да го разберат - разказва Емил. - Хубавото е, че испанците смесват екстремното с артистичното и каквото и да правят, го правят така, че да изглежда като изкуство и всъщност висенето на куки при тях е изкуство."

За да избегнат клишетата и да заложат изцяло на изкуството, организаторите добавиха и "Детски кът" за най-малките. В артистична "чилаут" обстановка децата масово рисуваха проекти за татуировки, а други предпочитаха да бъдат преобразени в паяк, тигър, змия или пират. Рисунките бяха подредени в изложба, достъпна за всички.

Не лека е организацията на такова мащабно събитие, признава Сапаревски. Въпреки това той вече си е поставил ново предизвикателство за следващия тату-фестивал.

"За следващата година бих искал да поканя повече гости от чужбина, да има големи световни имена. Все още България е трудна дестинация, далече е от всякакви връзки и това е причината повечето татуисти да предпочитат някое друго място, на което да отидат, дори и от финансова гледна точка", споделя Емил.

Негова мечта е на следващия фестивал да гостуват Гигер и 74-годишната Изабел Варли, която държи рекорда на Гинес за най-татуираната жена в света.

Доброто настроение на феновете на Tattoo fest Sofiа 2012 поддържаше музиката в стиловете хардкор, рокабили, хип-хоп и реге.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови