Страшно наводнение заля София или 1 април през 1933 г.

Николаос Цитиридис 01 април 2013 в 16:29 10503 1

Първоаприлския материал на вестник
Първоаприлския материал на вестник "Щурец". Снимка Илиана Иванова/ facebook Стара София

Денят на шегата 1 април е имал голяма популярност в България още в началото на 20-ти век.

Свидетелство за това е изрезка от сатиричния вестник "Щурец", която показва как медиите са отбелязали деня през 1933 година. Статия, разпространена от Facebook-групата "Стара София", показва първата страница на сатиричния вестник, където се виждат смайващи снимки на наводнена София. Статията е озаглавена "Страшното наводнение въ София" и разказва как столицата е наводнена в района на руската църква и паметника на Цар Освободител. 

Наводнението води до истински екшън:

"Стихийната вода пукна главнитъ тржби на водопровода и залива София. Паниката всръдъ населението", гласи подзаглавието на статията. Според авторите на статията сутринта на 1 април "върху София отъ невиделица е връхлетѣло едно, колкото невѣроятно, толкова и страшно бедствие". Столицата е злята от огромни гейзери, които изникват изпод земята след страшен трус. 

Според материала дори кметът на града е бил "отвлечен" от стихията, но смелият общински чиновник г-н Захарчукъ се хвърля, за да спаси своя "шефъ". Общинският служител е увековечен със своята "неустрашимост" и хладнокръвие, с които се хвърля в буйните води по улиците на стара София, за да спаси началника си. 

Статията допълва, че подробности по случая могат да бъдат прочетени във в. "Свободна речъ", чийто специален кореспондент е отплувал с лодка към мястото на събитието. 

Авторите на статията отиват дори по-далеч. Оказва се, че в Пловдив е изригнал вулкан. "Усѣщанитѣ отъ единъ месецъ насамъ подземни трусове, въ последнитѣ дни се централизираха около Сахатъ-тепе", казва "Щурец".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови