Sony съкращава 10 000 души

Виктория Викторова 09 април 2012 в 23:44 1615 0

Електронният гигант Sony съкращава 10 000 свои служители по целия свят, за да успее да изплува отново над финансовата повърхност, съобщи АП.

Премахването на работни места няма да бъде наведнъж, а постепенно в течение на около година. С тази бройка компанията ще намали работната си сила с 6%, което е наложително заради драстичния спад в продажбите на телевизори, на което основно разчитат от Sony.

Макар говорителят на гиганта да е отказал да потвърди новината пред японските медии, се очаква решението да бъде обявено на специално свиканата пресконференция утре. Наскоро компанията съобщи за плановете си за коренна промяна с продажбата на химичния си отдел. Тя сля и производството си на LSD панели с Toshiba и Hitachi, като според предишни изказвания на официалните представители на Sony, тези промени ще засегнат „до около 5 000 работници, който ще бъдат преместени“. Проблемите започнаха да личат в началото на тази година, когато Sony обяви загуби на стойност 159 милиарда йени ($2,1 млрд.) за последното тримесечие на 2011 г. и удвои прогнозираните загуби за цялата фискална година до март 2013 г. Електронният гигант обаче не е единственият, принуден да се разделя с голяма част от служителите си заради финансови затруднения. Само преди дни Yahoo обяви, че съкращава 2000 свои служители, което е 14% от целия персонал на американската компания. Те оправдаха решението си с това, че изграждат нова „стратегия“ за „по-малка, по-сръчна и по-доходна" компания. По думите на изпълняващия длъжността директор Скот Томпсън ще бъдат активизирани усилията в основния бизнес на компанията, също така ще бъдат пренасочени ресурсите към най-належащите приоритети. Той изтъкна, че компанията ще се придвижи „агресивно" към целта си да прибавя потребители и да рекламира. Компанията очаква с тази програма за съкращения да спести 375 милиона долара на година, съобщи Би Би Си. Тя обаче трябва да плати обезщетения за всички съкратени в размер на 125-145 милиона долара. От интернет гиганта обявиха, че ще разкрият повече информация за новата си стратегия на 17 април - точно след Великден. Сред основните проблеми на Yahoo е, че не успяват да се справят с никой от конкурентите си, макар да твърдят, че имат 700 милиона потребители. Доста сериозно изпадат пред конкурента си Google в търсенето в интернет, а Facebook и Twitter застигат Yahoo и в услугите за използване на електронна поща, което беше единствената останала стабилна почва за електронната компания.

Blizzard Entertainment, създателите на култовите игри WarCraft 1,2 и 3, StarCraft 1 и 2, World Of WarCraft, Diablo 1, 2 и задаващата се на 15 май Diablo 3, също усетиха икономическия удар по гърба си. Преди няколко седмици те също с горчивина обявиха, че се налага да съкратят 600 свои служители, като обещаха това да не са жизненоважни за процеса на развитие хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови